Evet, hiç olmadığı kadar aktif, çalışkan hakikaten de tuttuğunu koparan bir bakanımız var. Söz konusu kadın olunca, kadının istihdamı olunca, şiddet gören kadın olunca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i ön saflarda görüyoruz. Şahin, bu konularda kendisinden beklendiği gibi hiç beklemeden aksiyon alıyor ve bu nedenle de puan topluyor.
Önceki gün Fatma Şahin, bir yanına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ü, diğer yanına da Borusan Holding CEO'su Agah Uğur'u almış ve kadını eve hapsolmaktan kurtaracak yeni bir projeyi daha duyuruyordu.
Türkiye'nin aktif halde bulunan 150 organize sanayi bölgesi vardı ve Nihat Ergün'ün bizimle paylaştığı araştırma sonuçları da gösteriyordu ki buralardaki fabrikalarda binlerce kadın işçi çalışıyordu ama ne yazık ki çocukları için kreş olanağından yoksundular ve çoğu da sırf bu yüzden işi bırakıyordu.
Hal böyle olunca, Borusan Holding'in kurucusu ve eğitim sevdalısı merhum Asım Kocabıyık hatırasına 10 Organize Sanayi Bölgesi'nde 10 kreş açılacaktı. CEO Agah Uğur, "Borusan Neşe Fabrikası" adını verecekleri bu kreşlerin mimari tasarımına kadar her türlü ince detayıyla ilgilenmişti ve yaklaşık 6 milyon liralık bir bütçeyi bu proje için ayırmıştı.
Fatma Şahin, organize sanayi bölgelerindeki kadınların durumunu da merak ediyor, Nihat Ergün'ü de bu konuda tatlı tatlı sıkıştırıyordu. Ama aslında Ergün de, tüm organize sanayi bölgelerinin yönetimlerine bir yazı yazmış ve bu bölgelerde kreş açılmasının hukuki olarak önünü de açtıklarını söylemişti.
Borusan'ın bu girişimi bir başlangıçtı ama sanıyorum Nihat Ergün'ün de bu projeye sahip çıkmasıyla Anadolu'daki birçok fabrika sahibi, tesislerinde açmaları zorunlu olan kreşi açmamak için her türlü yolu denemiş olsalar da bundan sonra ortak bir kreş açmak için eskisinden çok daha fazla hevesli olacaktı.
Yazıya attığım başlığa gelince... Agah Uğur, benim iş dünyasında tanıdığım en vizyoner, kadına en çok değer veren, en demokrat CEO'lardan biri. Ama Uğur bile o gün, Fatma Şahin'in detaylarına yer verdiği bir araştırmada yer alan 55 büyük şirket arasında yer aldıklarını ve ne yazık ki kadın konusunda kendi karnelerinin de pek iyi olmadığını gördüklerini itiraf etti. Borusan Holding'deki kadın oranı yüzde 30'du ve bu Türkiye ortalamasının ne yazık ki üstünde bir rakam değildi. Agah Uğur, "Hayal kırıklığına uğradık. Bizim için de bir uyanış oldu" dedi o günkü toplantıda. Dilerim bu uyanış tüm patron ve CEO'lara bulaşır ve kadını iş yaşamına çekmek için en uygun ortamı yaratacak adımlar daha hızlı atılır.