Sanatçılarımıza, tasarımcılarımıza, sporcularımıza, yazarlarımıza bazen gösterdiğimiz özenden, ilgiden daha çok başka ülkelerde gösterilen ilgiyi görünce içim biraz buruluyor.
Viyana'da Avusturya Kültür, Sanat ve Eğitim Bakanlığı'nın tarihi binasında Türk modacı Atıl Kutoğlu'na verilen "devlet onur madalyası" törenine tanıklık ettiğimde bunları düşündüm.
Atıl Kutoğlu'na Avusturya'da gösterilen ilgiyi hepimiz az çok biliyoruz. Politikacısı, belediye başkanı, prenses bir çok isim onun tasarladığı kıyafetleri giyip poz üstüne poz veriyor zaten.
Ama bu kez Atıl Kutoğlu'na ilgi bambaşka bir boyut kazanıyor. Avusturya devletinin bilim ve sanat için verdiği en yüksek onurdan söz ediyoruz. Avusturya Cumhurbaşkanı'nın kararıyla verilen bu ödüle bugüne kadar layık görülen ünlüler arasında Soprano Anna Netrebko, tenor Placido Domingo ve tanınmış mimar Hans Hollein gibi isimler var.
İşin ilginç yanı Kutoğlu'na bu ödülü takdim etmek için Ekonomi ve Kültür Bakanlıkları arasında bir çekişme de yaşanıyor ve sonunda yaptığı takdim konuşmasında Kutoğlu'na yere göğe koyamayan Kültür ve Sanat Bakanı Claudia Schmied'in elinde kalıyor madalya töreni.
Bulduğum tek kusur törenin baştan sona Almanca yapılmasıydı diyebilirim. Keşke İngilizce ya da Türkçe çeviri de olsaydı. Bir de tabii Türkiye'den bakanlık düzeyinde kimse katılmadı. Keşke Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ya da görevlendirdiği bir isim de gelseydi diye geçirdim içimden. Neyse ki Viyana Büyükelçisi Ayşe Sezgin gelmişti. Zaten Sezgin ödül töreninin akşamında Kutoğlu, onuruna elçilik binasında gerçekten çok zarif bir akşam yemeği de verdi.
Salonda başka kimler vardı diye baktığımda, Viyana Ticaret Odası Başkanı Brigitte Jank, Prens Hubertus von Hohenlohe, Prenses Lila von Schwarzenberg, Prenses Camilla Habsburg, film yıldızları Barbara Wussow, Albert Fortell, Nicole Beutler gibi isimleri not almışım. Türkiye'den daha çok Kutoğlu'nun tasarımlarını giyip onu yalnız bırakmayan Afet Karacan, Ahu Tuğba, Tahire Demircan gibi isimler gözüme çarptı.
Salonda anne ve babasının da bu özel ana tanıklık ettiği sırada Atıl Kutoğlu'nun heyecanı fark ediliyordu. Sonrasında konuştuğumuzda, 'Bulutların üstündeyim hâlâ' diyordu Kutoğlu. Çok etkilenmişti olan bitenden. Özellikle de kendisi için yapılan konuşmalardan. Öğrencilik yıllarında bir tramvay yolculuğu sırasında tanışıp yardım istediği ve sanatçının Viyana'daki ilk defilesine destek veren dönemin Viyana Belediye Başkanı Dr. Helmut Zilk'in müzikal yıldızı eşi Dagmar Koller'in törende yaptığı konuşma, Kutoğlu'na ait iddialı bir kıyafeti tedirginlikte giydiği ve basında en çok fotoğrafı çıkan kişi olduğu günlere ait anekdotlar çok etkileyiciydi.
Gördüğüm şu oldu. Bizim bir modacımız var. Orada, uzakta. Viyana'da. Ve öylesine baş tacı edilmiş ki. Prensler, prensesler, bakanlar, belediye başkanları sevgilerini göstermek için yarışıyor. Türkiye de böylece müthiş bir tanıtım yapıyor.
Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği'nin 1990'larda aralarında Kutoğlu'nun da olduğu genç tasarımcılara verdiği desteği de unutmuyorum tabii.