Dün gece uyumadan önce Twitter'a girdim ve New York'ta yaşayan arkadaşım Defne Aydıntaşbaş'ın yazdığı bir tweet'i gördüm. archrecord.construction diye bir sitede yer alan bir habere referans veriyordu. Türkiye'nin önemli mimarlık gruplarından Tabanlıoğlu, Japonya'nın yeni ulusal stadyumu için finale kalan 11 şirket arasına girmişti.
Siteye girip haberin detayına baktım. Olimpiyat stadyum tasarımcıları olarak bilinen Populous ve Aquatics Centre, İngiltere'de yaşayan İran asıllı ünlü mimar Zaha Hadid, Avustralya'dan Cox Architecture, Almanya'dan GMP International, Yamashita Sekkei, Fransa'dan Dorell Ghotmeh Tane gibi isimlerin arasına bir de Türkiye'den mimarlık şirketi girmiş.
80 bin kişilik düşünülen ve 2019'da Rugby World Cup ile hizmete girmesi planlanan stadyumu hangi mimarlık grubunun yapacağı Tadao Ando başkanlığındaki jüri tarafından önümüzdeki ay açıklanacakmış. Murat-Melkan Tabanlıoğlu'nun Kazakistan'da yaptığı stadyumun bu projede finale kalmalarında önemli rol oynadığını düşünüyorum. Şirketin ortaklarından Özdem Gürsel, finale kaldıklarının bildirildiğini söylüyor.
Doğrusu artık Türk mimarlar hem dünyadaki tüm mimarlık ödüllerini topluyor hem de önemli projelerde dünya çapında önemli isimlerle birinci ligde yarışıyor. Artık şaşırmıyoruz.