Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Hastalarını bırakmamak için koltukta uyuyan doktorlar tanıdım!

Karaciğer naklinde dünya 2'ncisi merkez Malatya'da!

Dünyada en çok karaciğer nakli yapılan ikinci hastanenin Malatya'daki Turgut Özal Tıp Merkezi olduğunu biliyor muydunuz?
Evet yanlış duymadınız. Malatya'daki bu hastanede senede 200'ün üzerinde karaciğer nakli yapılıyor ve 2008'den itibaren karaciğer naklinde Türkiye birinciliği bu hastanenin oluyor. Dünyada yılda yaklaşık 320 adetle en çok karaciğer nakli yapan ülke Güney Kore.
Malatya'daki doktorların şu andaki tek hedefi Seul'u geçmek! Malatya'da yapılan başarılı organ nakillerini, iki ay önce Baltimore'daki Johns Hopkins Hastanesi'ne yaptığımız bir ziyarette, karaciğer naklinin dünyaca ünlü Türk ismi Prof. Dr. Ahmet Gürakar'dan da duymuştum. Düşünün ki dünya tıp camiası, en başarılı örnek diye Malatya'daki bu hastaneyi ve Türk doktorlarını konuşuyor.
İşte bu yüzden Malatya'da İnönü Üniversitesi içinde yeni yapılan konukevinin açılışı sırasında en çok Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz ile tanışmak istedim.
Nitekim Ünönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, sohbetimiz sırasında arka sırada töreni izleyen Sezai Yılmaz'ı gösterdi bana. Akabinde de gazeteci arkadaşlarım, işadamı Şahin Nalbant, Vahap Küçük, tiyatro sanatçısı Kenan Işık ve Malatya milletvekili Öznur Çalık'la birlikte Yılmaz'ın odasında buluştuk.
Tıp Fakültesi Dekanı Kalp Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir ve Yılmaz'ın en yakın çalışma arkadaşı Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp ile sohbetimiz, parmak ısırtan başarının sebeplerini daha yakından görmemizi de sağladı.
Düşünün ki Prof. Yılmaz'ın odasında üstüne çarşaf örtülmüş, bir adet koltuk var. Yılmaz, evine gidecek vakti bulamadığı için değil, dünyanın en zor ameliyatı olarak bilinen karaciğer naklini gerçekleştirdiği hastalarını bırakamadığı için çoğu gecesini burada geçiriyor. İşte insan böylesine cefakar doktorlarla karşılaştığında bir garip oluyor.
Sohbet sırasında Yılmaz'ın sözünü Özdemir, Özdemir'inkini Yılmaz tamamlıyor:
Hastanemizin alt yapısı süper. En modern anfiler burada. 600 öğrencimiz var. Adıyaman Tıp Fakültesi de eğitimini burada alıyor. TUS sınavlarında Türkiye 1'incisi Malatya'dan çıktı, çok gururlandık, öğrencimize otomobil hediye ettik.
Karaciğer naklinin Türkiye'deki en başarılı isimlerinden Yılmaz'a, 'Burada çalışmak sizi tatmin ediyor mu' diye soruyorum. Malatya dışında hiçbir hastanenin tatmin etmesinin mümkün olmadığını söylüyor.
Karaciğer nakli Malatya'da 2002 yılında başlamış. Dünyanın en zor ameliyatı. Çünkü organ verenlerin ölüm riski var. Dünyada canlıdan canlıya nakil yerine genelde kadavradan nakil yapılıyor.

Tek dert organ bağışı!

Ne yazık ki beyin ölümü gerçekleşen hastaların doktorları da yakınlarını uyarmadığı, teşvik etmediği için, hasta yakınları da organ bağışına sıcak bakmadığı için genelde Türkiye'de kadavra yerine canlıdan canlıya organ nakli yapılıyor. Bu çok daha zor ama Malatya başarısıyla rekor kırıyor. Yılmaz'dan öğreniyoruz ki bugüne kadar 600'ün üzerinde nakil yapılmış ve yüzde 80'i canlıdan canlıya. Organ verenlerde ölüm oranı ise sıfır.

İlahiyat mezunu istiyoruz

En çok Güneydoğulu çocuklar için sevindim. Prof. Yılmaz, çat pat yediği için karaciğer komasına giren çocukların orduya ait helikopterlerle yarım saat içinde Malatya'ya getirildiğini ve çocukları kaybetmemek için 1.5 saat içinde büyük bir hızla nakil yaptıklarını öğrendik.
Bu arada ABD'de yılda 200 civarı karaciğer nakli yapılıyor. Ama hemen hemen tamamı kadavradan oluyor. Malatya'daki karaciğer nakli bir enstitüye dönüşmek üzere. Organ bağışının önünü açmak için yeni bir projeleri var. Prof. Yılmaz, ilahiyat fakültesi mezunlarına enstitüde yüksek lisans yaptırtmak istediklerini söylüyor. Böylece halkı organ bağışına ikna görevini bu kişilere verebilecekler.

***
Aynı zamanda çok iyi anlaşan 3 muhteşem doktor! Sol başta Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, ortada Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir ve onun yanında Yılmaz'la birlikte nakil ameliyatları yapan Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA