ABD'li ünlü tenisçi Jimmy Connars şu anda 55 yaşında. Üç yıl kadar önce kendisine kalça protezi yapıldı. Ve işte belki de tenisten tamamen kopacakken, yapılan protezle kendi yaş grubunun katıldığı turnuvalarda sıkı maçlar yapmaya devam etti ve hala da ediyor.
Diyeceksiniz ki durduk yerde'ekonomi yazarımız' neden kalça protezinden söz etmeye başladı?
Bir sebebi var elbet! Bu sütunlarda pek çok kez özel yatırım fonlarının artık yatırım yapmak üzere sağlık, perakende, gıda ve hizmet gibi sektörleri de incelemeye aldığından söz etmiştim.
Geçtiğimiz günlerde sözünü ettiğim konularda ilginç bir gelişme yaşandı. Bu gelişmeye geçmeden önce şunu belirteyim.
İş dünyasını takip edenler, İş Girişim Sermayesi'nin adeta elini uzattığı şirketleri ihya ettiğini bilir. En yakın örnek, Mars Sinema mesela.
İş Girişim, bu gruba ortak olduktan sonra sanki Allah Mars'a yürü ya kulum dedi. Şu anda sektörün en büyüğü olma yolunda iddialı çıkıştalar. Bir biri ardına sinema salonları açıyor, İş Girişim'in bulduğu yeni yabancı yatırımcı ile de finansal olarak güçlerine güç katıyorlar.
Gelelim sözünü ettiğim yeni gelişmeye... İş Girişim sağlık sektörüne hızlı bir giriş yaptı geçtiğimiz haftalarda.
Peki İş Girişim sağlık sektöründe nasıl bir pırıltı gördü de, ortopedik cerrahi sektöründeki firmalardan Orsem'in yüzde 29.5'ini 6 milyon dolara satın aldı?
En başa dönersem, herşeyi yukarıda sözünü ettiğim protezle açıklamak mümkün.
Bu ülkede kendisini artık yaşlı olarak gören insanlardan hangisiyle konuşsanız, bitmek bilmeyen bacak ağrılarından söz etmez mi?
Ananeniz, babanneniz ya da teyzeniz... Peki sizce kaçı bu sorunları bir protezle çözer ve bir anda 10 yıl gençleşir, yürür, koşar isterse sp or yapar?
Önüme konan rakamlar Türkiye'de protez pazarının gelişmiş batı ülkeleriyle kıyaslandığında henüz daha yeterince gelişmediğini gösteriyor. Protez yaptıranların oranı ülkemizde hala çok düşük.
Peki ne olacak? İş Girişim Genel Müdürü Murat Özgen'e sorarsanız, bu pazarda müthiş bir potansiyel var.
Özgen ve Orsem şirketinin kurucuları Dr. Tolga Yalçınkaya ve Mehmet Tanyolaç'la sohbet ettim. Murat Özgen, 'Bir dünya şirketi çıkartmak için Orsem'e yatırım yaptık' diyor.
Orsem'in de vizyoner patronları, 'küçük olsun benim olsun' mantığından uzak, operasyonu kendilerine bırakan bir ortakla hem Türkiye'de hem de dünyada büyümek istiyorlar.
Ortapedik cerrahi sektörü pazarı dünyada 25 milyar dolarlık bir büyüklüğe gelmiş durumda. Orsem, çok değil 2010 yılında dünya pazarının binde 5'ine sahip olmayı hedefliyor. Yani 60 milyon dolarlık bir ciro hedefleri var.
Şirket hali hazırda zaten 9 kat büyümüş. Yani 1.7 milyon dolardan 16.3 milyon dolarlık bir şirket haline gelmiş. Tahmin edeceğiniz gibi bu büyüme İş Girişim'in gözünden kaçmamış. Deniyor ki, kamu hastane işinden çıkacağı, alımların da şeffaflaşacağı için bu pazarı daha da büyüyecek. Üstelik ameliyatlar da artacak. Dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden biri ortopedik cerrahi sektörü.
2011'e kadar bu sektörün her yıl yüzde 10 büyüyeceği tahmin ediliyor. Türkiye'deki pazarın büyüklüğü ise henüz 230 milyon dolar mertebesinde.
Orsem, bu sektörde uzun bir geçmişe sahip olan ABD'li Wright Medical firmasının ortapedik cerrahi ürünlerinin Türkiye temsilcisi. Ancak kendi geliştirdikleri ve patentini aldıkları protezler de mevcut ve Türkiye'den İsveç gibi Avrupa ülkelerine ihracat yapıyor. Tolga Yalçınkaya, Avusturya'da nüfusun yüzde 8 ile 10'unun kalça protezi taktığını söylüyor. ABD'de ise yılda 500 bin adet diz protezi takılıyormuş. Sadece bu çarpıcı rakamlar bile girişim fonlarının neden sağlık sektörüyle ilgilenmeye başladığını net bir şekilde açıklamıyor mu sizce?