Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kayseri gezisinden arda kalanlar

Yatırım ve kaynak
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, bir çok yatırımı için kendisi kaynak yaratıyor. Şehir merkezindeki eski stadyum arazisini ihaleyle satmış. Orada, büyük bir alışveriş merkezi, otel ve rezidans yapılacak. Bunu da, "Stadyumun yerine ne inşa edilmesini istersiniz?" diye halka sormuş. Satıştan temin edilen para, Atatürk Spor Kompleksi'nin yapımında kullanılmış. Olimpiyat Köyü konseptine göre oluşturulan bu spor kompleksinde bakın neler var: Türkiye'nin en büyükleri arasında yer alan 33 bin kişilik Kadir Has Stadyumu, olimpiyat ölçülerinde bir yüzme havuzu, 1500 kişilik ikinci bir futbol sahası, tenis kortları, atletizm pistleri ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün yönetim binası. Ayrıca, farklı bir bölgede, 7200 kişilik spor salonu ve kongre merkezi inşa edilmiş. Galatasaray ve Fenerbahçe stadyumlarıyla yarışan ve zaman zaman bazı özellikleriyle onları geçen Kadir Has Stadyumu'nu, Erciyes Üniversitesi mezunu 2 genç mimar tasarlamış.
Özhaseki, bir stadyumun arazisini satmış, oradan aldığı 100 milyon lirayla, 7 adet spor tesisini hizmete açmış. Her Kayserili gibi, ticareti iyi bildiği ortada.

Hayırda yarışıyorlar
Kayserililer çok fazla hayır işi yapıyor. Okul, hastane, sağlık ocağı... her birinin üzerinde hayrı yapan kişinin, ya da ailesinin ismini görüyorsunuz. İsraftan hoşlanmıyorlar ama, biriktirdikleri parayı da, memleketlerine yatırıyorlar. Doğrusu çok takdir ettim. Burada, "Paran kadar konuş" yerine, "Hayrın kadar konuş" denilirmiş. Zengini çok ve zenginler de eğitime önem veriyorlar. Meselâ şimdi, devlet, Kayseri'ye ikinci bir üniversite kuruyor. Adı "Abdullah Gül Üniversitesi" olacakmış. Eğitimin düzeyini yüksek tutmak için, hemen bir Abdullah Gül Vakfı oluşturmuşlar. İşadamları birer milyon lira katkıda bulunmuş. Boydak ailesi, "Gerisini biz 50 milyon liraya tamamlarız" demiş. Bu parayla, o üniversiteye yurt dışından en iyi profesörler getirilecek.
Hayır işinde birbiriyle yarışan Kayserili işadamlarını takdir etmemek mümkün değil. İstanbul'da otursalar bile, akılları fikirleri Kayseri'de.

Yeni projeler
Kayseri, kültür sahasında bazı ilklere imza atmış. Meselâ, Kayseri Ansiklopedisi, Türkiye'de bir belediye tarafından yayınlanmış, ilk ansiklopedi. Kent ve Mimar Sinan Müzesi ise, Türkiye'nin ilk dijital müzesi. Yılda yaklaşık 110 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan'ın açıklamasına göre, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Konservatuarında, 16 farklı konuda yılda 5 bin kişi hiçbir ücret ödemeden eğitim alıyor.
Başkan Mehmet Özhaseki, iki önemli projeyi daha başlatmış. 1) Disneyland benzeri Anadolu Harikalar Diyarı: Bunun içinde dev bir akvaryum, hayvanat bahçesi, suni bir gölet üzerinde su kayağı, at binme alanı ve kapalı buz pateni sahası olacak. 2) Erciyes Kayak Merkezi: Halen 9 kilometre olan pist uzunluğu 160 kilometreye, 800 olan yatak kapasitesi de 5 bine çıkartılacak, dünyaya hitap edecek bir kayak merkezi oluşturmak.

Kayseri mitinginde Abdullah Gül'ün erkek kardeşi Macit Gül ile Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'a rastladım. Bir hatıra fotoğrafı çektirdik.



YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA