Manisa'ya yolculuk birçok yeni bilginin kapısını açtı... Yeni insanlar tanıdım ve bu ilimizin zaman içinde ne kadar geliştiğine de yakından şahit oldum.
Coğrafya derslerini hatırlıyorum.
- Manisa'da ne yetişir?
- Üzüm... pamuk...
- Başka nesiyle ünlü?
- Mesir macunu.
Böylesine gelişmiş bir organize sanayi bölgesine sahip olduğunu bilmiyordum. Öyle, küçük ve orta boy işletme (KOBİ) değil. Çok önemli fabrikalar (buna uluslararası şirketler de dahil) Manisa'da faaliyet gösteriyor. Birkaçını sayalım: Vestel, ECA, Ariston, Bosch, Imperial Tobacco (Davidof), Bianchi, Tırsan (Şaft), İnci Akü, İnci Jant vs... (181 fabrikanın 125'i faal, gerisi inşaat halinde)
- Neden Manisa'da sanayi böylesine gelişti?
- Çünkü, 1) İzmir'e yakın, 2) Dolayısıyla hem havaalanına, hem limana 40 dakika mesafede, 3) Kaliteli ve ucuz işgücü bulmak mümkün, 4) Altyapı mükemmel. Kendi elektriğini üretiyor ve ucuza veriyor. Doğalgaz ve sıcak su var, arıtma tesisi var; buhar var.
Meğer Manisa Organize Sanayi Bölgesi, birçok ülke tarafından yatırıma en elverişli yer seçilmiş.
Coğrafya bilgilerimizden "tarım şehri" olarak tanıdığımız Manisa, büyük sanayinin merkezi haline gelmiş.
***
Manisa'da çıkan yerel iki gazetenin, Denge ve Yeni Gün ile Etv'nin sahibi Erdinç Yumrukaya ve eşiyle Manisa'da tanıştım. Yumrukaya aynı zamanda televizyonunda söyleşiler de yapıyor. Beni de, konuk etti ve bir saat müddetle her sorusuna cevap verdim. Manisa'da çok sayıda gazete çıkıyor. Bunlardan biri de, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Aytaç'ın "Yarın"ı.