İddianameden parça parça sızan bilgiler, Ergenekon'un, Bülent Ecevit'in hükûmeti döneminde de faal olduğunu gösteriyor.
O günleri, Radikal Genel Yayın Müdürü İsmet Berkan'ın yazdıklarından yararlanarak hatırlayalım:
Bir grup emekli asker, hem de o 30 Ağustos'ta emekliye ayrılmış olanlar, 2001 sonbaharında İstanbul iş dünyasıyla temasa geçiyor. "Bülent Ecevit çekilsin, yerini yardımcısı Hüsamettin Özkan'a bıraksın." Senaryonun ikinci perdesi, Bodrum Orduevi'nde cereyan ediyor. Ecevit'in 2002 Mayıs ayında iki kere Başkent Hastanesi'ne yattığını ve daha da kötüleştiği için adeta kaçar gibi hastaneden çıktığını hatırlıyoruz.
O tarihte, Hürriyet gazetesinde ve Genel Yayın Müdürü Ertuğrul Özkök'ün sütununda, Hüsamettin Özkan'ı öven, Ecevit'in hastalığını öne çıkaran yazılar yayınlanıyordu.
21 Mayıs Hürriyet-Ertuğrul Özkök: "Rahşan Ecevit iki yıla yakın süredir Özkan'a gizli bir savaş açmış durumda. Ama Özkan, Rahşan Ecevit'e karşı hiçbir zaman dolduruşa gelmedi; tahriklere kapılmadı. Hüsamettin Özkan, başbakanın yokluğunda bile hükûmeti uyum içinde tutmaya çalışıyor. Hükûmet içinde bir başka kritik konunun koordinatörlüğünü de o yapıyor: Askerlerle ilişkiler. Askerler Özkan'a güveniyor. MGK dışındaki birçok meseleyi onun aracılığıyla hükûmete iletiyorlar."
2 Temmuz 2002 Hürriyet-Emin Çölaşan: "Bülent Bey de, Rahşan Hanım da yaşlı. Rahşan Hanım kocasına bakamıyor, temizliğine özen gösteremiyor. İlaçlarını düzgün veremiyor. Bülent Bey yatakta olması gerekirken, Rahşan Hanım zil sesini duymadığı için kapıyı çoğu zaman o açıyor. Bacağındaki arıza için kasığına kadar özel bir çorap giymeli. Kapıyı bir açıyor ve çorap ayak bileklerinde; çelik korse çözülmüş. Hastaneye yattığında bütün derisinde kabarmalar ve lekeler var. Cildiye uzmanları bunları önce bir hastalık zannedip incelemeye alıyor. Sonra görülüyor ki, bunlar iyi yıkanmadığı, iyi temizlenmediği için oluşmuş şeyler. Bülent Bey'in iyice uzamış ve bakımsız kalmış el ve ayak tırnakları da hastanede güzelce kesiliyor, temizleniyor. Başbakan'ın, hastaneye geldiğinde resmen 'AÇ' olduğu görülüyor. Eksik ve yanlış beslendiği ortaya çıkıyor."
Hürriyet, Çölaşan'ın yorumunu birinci sayfada manşetten "Acı gerçek" başlığıyla veriyordu. Emin Çölaşan'ın 2 Temmuz 2002 tarihli yazısı, eylemi başlatan işaret fişeğiydi. Birkaç gün sonra Hüsamettin Özkan DSP'den istifa etti.(8 Temmuz 2002) 61 milletvekili de DSP'den kopup, Özkan'ın yanında yer aldı. İsmail Cem ile birlikte Yeni Türkiye Partisi'ni kurdular. Ama, daha sonraki gelişmeler istendiği gibi gerçekleşmedi. Kemal Derviş, Hüsamettin Özkan ve İsmail Cem ile birlikte hareket etmeyip CHP'ye geçti. 3 Kasım genel seçimlerinde, siyaseti tepeden şekillendirmek isteyenler hüsrana uğradı; AK Parti iktidara geldi. Özkan, parlamentoya bile giremedi.