S-1) Mevlit kandilinde -bu gece- ne yapmalıyız?
Bu geceyi ibadetle geçirmeniz güzel olur. Özellikle Hz. Peygamber'e bol bol salât ve selam getirin. Kaza namazı kılınız. Kuranı Kerim'i okuyunuz. Tesbihat getiriniz. Yüce Allah'ı zikredin. Allah'ın isimlerini okuyarak O'nu anın. Bol bol tövbe ediniz. Mutlaka baba ve annenizin dualarını alın. Mutlaka bu tür gecelerde -gücünüz kadarıyla- bir yardım çıkarın. Çünkü küçük bir sadaka, büyük bir belayı uzaklaştırabilir. Elbette bu saydıklarım sadece bu geceye özgü şeyler değildir. Ancak bu gecelerde bu hususlara yoğunlaşmak isabetlidir. Sevabı daha çoktur.
S-2) Boy abdesti alındıktan sonra ayrıca abdest almadım namaz kılabilir miyim?
Gusül-boy-abdesti ile namaz kılınabilir. Ayrıca namaz abdesti almaya gerek yoktur.
S-3) Saçları çok sık ve uzun olan bir kadınım. Gusül esnasında bütün saçlarımın ıslanmadığı vesvesesine kapılıyorum. Ne yapayım?
Peygamberimiz döneminde saçı örgülü olan kadınların bir kısmı örgülerini çözmeden boy abdesti almışlardır. (Müslim, hd: 330, Ebu Davud, hd: 251: İbn Mace, hd: 603) Saçlarınızı ıslatmanız elbette doğru olandır. Ancak bir vesveseye kapılmışsanız; saçlarınızın dibine- deriye- suyu ulaştırmanız yeterli olur. Vesveseye müsaade etmeyiniz.
S-4) Öğrenciyim. İhtilam olduğumda -rüyalandığım- zamanlarda bazen sıcak su bulamıyorum. Yıkanmayı geciktirsem ne olur?
İslam kolaylıktır. Hz. Peygamber (S.A.V) bu tür soruları cevaplandırırken eğer imkân varsa en kolay yolu tercih etmiştir. Hz. Amr bin As bir yolculukta ihtilam -cünüp- olmuş ve ortalık çok soğuk olduğu için yıkanmamış ama teyemmüm yapmıştır. Ve teyemmüm abdestiyle namaz kılmıştır. Bunu gören Peygamberimiz susmuş, onu ikaz etmemiştir. Bildiğiniz gibi, Hz. Peygamber yanlış olan herhangi bir şeye susmazdı, mutlaka ikaz ederdi. Bu nedenle de büyük bir zaruret halinde -hastalanma veya hastalığın artması gibi durumlarda- sıcak su bulununcaya kadar toprakla teyemmüm yapabilirsiniz.