Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

SORULAR

S.1.) Hz. Peygamber'e (s.a.v.) mucize verilmiş midir? Mucize akılla mı yorumlanmalıdır.
C.1) Elbette Peygamberimiz'e (s.a.v.) birçok mucize verilmiştir. Mucizeler olağanüstü olaylardır. Akılla yorumlanmaları veya anlaşılmaları zordur. Zira mucizenin karakterinde aklı hayrette bırakmak özelliği vardır. Ölülerin diriltilmesi, bir yemekten binlerce kişinin doyması gibi. Peygamberimiz'in (s.a.v.) en büyük ve devamlı mucizesi Kur'an-ı Kerim'dir. Ayın yarılması, parmaklarından suyun akması, fırlattığı kumların fırtınaya dönüşmesi, gelecekten -Allah'ın müsaade ettiği kadarıyla- bilgi vermesi bu tür yüzlerce mucizeden sadece birkaçıdır.
S.2.) Sigara hakkında haram kelimesini kullanabilir miyiz?
C.2.) Sigara mekruhtur. Belki tahrimen mekruh da denilebilir. Zira hiçbir faydası olmayan, birçok zararı olan bir alışkanlıktır. Ama haram kelimesini kullanmak sakıncalıdır. Bilindiği gibi herhangi bir şeye haram demek için, ya haram olduğuna dair bir nass -ayet veya sahih hadis- olacak veya haram olan bir şeye bütün yönleriyle benzeyecek ki kıyas denilen yöntemi kullanabilelim. İçilmemesini şiddetle tavsiye ederim.
S.3.) Gece tırnak kesmek haram mı?
C.3.) Sakıncası yoktur, İmam Ebu Yusuf'a sorulduğunda sakıncası olmadığını, iyi işlerin ertelenmeyeceğini söylemiştir.
S.4.) Marka taklidi ile ürün yapmak ve satmak sakıncalı mı?
C.4.) Aldatmaya yönelik her faaliyet haramdır. Özellikle markalarının taklidine müsaade etmeyenin malını taklit etmek kul hakkı kapsamına girer.
S.5.) Mezhebin taklidi caiz midir?
C.5.) Müctehid olamayacağınıza göre herhangi bir mezhebi -Kur'an ve sünnete uygun; Hanefi, Şafii gibi- taklit etmeniz elbette caizdir. Belki de gereklidir.
S.6.) Beddua ediyorum sakıncalı mı?
C.6.) Beddua etmemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü beddua ile kişinin başına bir bela ve sıkıntının gelmesini istemiş oluyorsunuz. Elbette ki çok büyük zulme uğradığınızda bedduadan dolayı günaha girmezsiniz ama bunun hesabını Yüce Allah'a bırakmanız daha doğru olur.
S.7.) Vesvese iman zayıflığına mı işaret eder?
C.7.) Elbette ki hayır. Belki vesvese imanınızın kemaline işaret eder. Belki imtihanda olduğunuza işaret eder. Zira vesvese şeytandandır ve şeytanın sizinle mücadele ettiğini gösterir. Siz rahat olun ve kendinize güvenin. Vesvese imanınıza zarar veremez.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA