Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN GENÇ

BlackBerry'nin üzerinde kara bulutlar

RIM, yaşanan teknik aksaklıklar yüzünden pek de parlak olmayan bir dönem geçiriyor.

1999 yılında piyasaya çıktığında iş dünyasının gözdesi olan BlackBerry kısa sürede geniş kitlelere ulaşmayı başardı. Geçtiğimiz günlerde 70 milyon kullanıcıya ulaşmasını kutlayan Kanadalı RIM (Research in Motion) şirketinin gözbebeği BlackBerry'in üzerinde kara bulutlar dolaşıyor.

Akıllı telefonların öncüsü

Teknoloji üreten şirketler sprinterlar gibi çok hızlı hareket etmek ve hata yapmamak zorundalar. Kıyasıya rekabetin yaşandığı pazarda yenilikçi olmak tek başına yeterli değil, yeni bir teknoloji büyük ilgi görse bile bunun yerine yenisini koymakta geciken kaybediyor. Blackberry 2000'li yıllarda e-postalarımızı cep telefonlarımıza taşıyarak akıllı telefon pazarında öncü oldu ve önemli bir iş başardı.

Apple ilham verdi

29 Haziran 2007 tarihinde piyasaya sürülen Apple'in ilk telefonu iPhone ilk başlarda çok eleştiri alsa da birer yıl ara ile çıkardığı yeni modelleri ile 4 yıl içinde akıllı telefon pazarının ilham veren markası olmayı başardı. Apple'in uygulama mağazası AppStore'da yayınlanan binlerce mobil uygulama ile akıllı telefon pazarında yeni bir akım başladı.

Android sahne aldı

Tarihler 23 Eylül 2008'i gösterdiğinde Google'nın mobil işletim sistemi olan Android mobil sahnedeki yerini aldı. Başta Uzakdoğulu telefon markaları olmak üzere birçok telefon üreticisinin tercihi olmayı başaran Android'in uygulama platformu olan Android Market ise kısa zamanda mobil geliştiricilerden yoğun ilgi gördü ve binlerce mobil uygulama Android Market'teki yerini aldı.

Storm esemedi

Son 4 sene içinde tüm bu gelişmeler yaşanırken BlackBerry üreticisi RIM çizgisini bozmadı. BlackBerry kullanıcılarının önemli bir kısmını iş dünyası oluşturuyordu ve bu kişilerin dokunmatik iPhone ve Android telefonlara ilgi gösterebileceği ihtimali göz ardı edildi. 2008 yılında piyasaya sürülen ilk dokunmatik BlackBerry modeli olan 9500 Storm ise rakipleri kadar ilgi görmedi ve adı gibi bir fırtınaya dönüşemeden arkasında sadece hafif esinti bırakabildi.

App World yetersiz

BlackBerry'in kan kaybı yaşamasının diğer önemli nedeni ise uygulama dükkânının yetersiz olması oldu. Mobil uygulama geliştirenler BlackBerry App World'e fazla ilgi göstermedi. Apple ve Android uygulama dükkânlarında yayınlanan uygulamalar büyük ilgi görüp popüler olurken BlackBerry kullanıcıları bu gelişmeleri uzaktan izlemek zorunda kaldı. Hatta birçok kullanıcı popüler mobil uygulamaları kullanabilmek için telefonunu değiştirdi. Skype, Viber ve Wirofon gibi popüler VOIP uygulamalar BlackBerry App World'de halen yok. BlackBerry uygulama geliştirenleri teşvik etmek için çeşitli yarışmalar düzenlese de rakiplerini yakalayabilmiş değil.

BIS ve BBM

BlackBerry kullanıcılarının ayrıcalıklı hissetmelerini sağlayan BlackBerry'e özel anlık mesajlaşma uygulaması BBM (BlackBerry Messenger) , hızlı ve güvenli veri iletişimi sağlayan merkezi internet servisi BIS (BlackBerry Internet Service) artık kullanıcıların gözündeki değerlerini kaybetti. Diğer akıllı telefon markaları BIS benzeri bir servis kullanmadan aynı kalitede veri iletişimi sağlarken, WhatsApp gibi anlık mesajlaşma programları farklı mobil platformlardaki kullanıcıların ücretsiz olarak iletişim kurmasını sağlayarak BBM'den daha fazlasını kullanıcılarına sunuyorlar.

Kara tarih 10 Ekim 2011

10 ekim tarihinde BIS servisinde başlayan arıza 3 gün boyunca Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede BlackBerry kullanıcılarının elini kolunu bağladı. BIS kullanan uygulamalar çalışmazken e-mail trafiği birçok ülkede durdu. BIS servisinde daha önce benzer kesintiler yaşanmıştı ancak bu kesintiler kısa süreli olduğundan çoğu kullanıcı tarafından fark edilmemişti. 3 gün süren BIS krizi müşteri sadakati oranı (Customer Loyalty) en yüksek olan markalardan birisi olan BlackBerry'e ciddi anlamda itibar kaybettirdi.

Sonun başlangıcı

Yaklaşık iki yıldır BlackBerry kullanıyorum. İkinci telefon olarak kullandığım iPhone ve TeknoKulis'e test için gönderilen Android telefonlar ile karşılaştırdığımda BlackBerry'in rakiplerinin gerisine düştüğünü rahatlıkla görebiliyorum. BIS zorunluluğun ortadan kaldırılması ve popüler mobil uygulamaların BlackBerry App World'de yerini alması RIM'in acilen eğilmesi gereken konuların başında geliyor. RIM hızlı hareket edip yeni bir anlayış ile eksiklerini gidermezse 10 Ekim'de yaşanılan kriz BlackBerry için sonun başlangıcı olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA