Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan merkezi yazılılarla öğrenci alacak özel yabancı okulların taban puanları ve kontenjanları açıklandı. Aileler, özel yabancı okul seçerken öğrencilerin dil tercihlerine, alacakları uluslararası kültürün özelliklerine dikkat etmeli. İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'nın dünya üzerinde ki geçerliliği gözden kaçırılmamalı. Ayrıca öğrencinin ileride hangi üniversiteyi ve bölümü tercih edeceği de önemli bir nokta.
Hangi özel yabancı okulun, hangi puan türünde başarılı olduğunu iyi araştırın. Aileler ekonomik tablolarını da masaya yatırmak zorundalar. En az 5 yıllık plan yapmalısınız.
Özel yabancı okul, eğitim vermenin yanı sıra çocuğun sosyalleşmesini ve başka çocuklarla iletişim kurmasını sağlar. Seçeceğiniz okulda, hem derslere, hem de o derslerin nasıl, kimler tarafından, hangi yöntemlerle verildiğini öğrenmeniz gerekiyor. Öğrencinin karakterini, öğrenme stilini, geleneksel bir okul çevresinde mi yoksa yeni yaklaşımlar deneyen bir okulda mı daha rahat edeceği bilinmeli. Spora, görsel-işitsel sanatlara veya yabancı dil öğrenmeye karşı özel bir merakı ve becerisi olabilir.
Türkçe, matematik ve fen olmak üzere 3 dersten puan hesabı yapacak. Buna göre Türkçe doğruları 3, matematik ve fen doğruları 2 katsayısıyla değerlendirilecek. Birinci TEOG'un yüzde 30'u, ikincisinin ise yüzde 70'i alınacak. Ayrıca bu puana, 8'inci sınıf yılsonu başarı puanı eklenecek. Böylece, Özel Okullar Yerleştirme Puanı (ÖYP) oluşacak.
ÖYP maksimum 800 puan olarak kabul ediliyor.
Puan eşitliğinde sırasıyla T2, M2, F2, T1, M1, F1 puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek. Bunların eşit olması durumunda 8'inci sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) yüksek aday, bunların da eşit olması durumunda yaşı küçük olan avantajlı olacak.
Ön kayıt için, özel yabancı okullara, öğrencinin resmi kimlik belgesiyle ve e-okula giriş için gerekli bilgileriyle başvurulabilecek. Özel okul yöneticileri, öğrencinin puanını hesaplayacak.
Oluşan puan, okulun taban puanına eşit ya da yüksekse, öğrencinin ön kaydı yapılacak. Sonuçlar açıklandıktan sonra, kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin asıl kayıt işlemleri yapılacak. Okullar; 4-5 Ağustos arasında ön kayıt, 6-7 Ağustos tarihlerinde ise kesin kayıt yapacak. İlk etapta kontenjanlar dolmayacağı için, 2 ön kayıt dönemi daha yaşanacak. Gördüğüm kadarıyla, devlet okullarının tercih sisteminden ve kayıt şeklinden dolayı, bu yıl özel okullar lise 1'inci sınıf kayıtlarında kaos yaşayabilecek.