Geçtiğimiz günlerde, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nce (TİM) başarılı bir inovasyon haftası düzenlendi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da katıldığı organizasyona, yurtdışından ve yurtiçinden AR-GE ve inovasyona gönül vermiş firma, marka ve birçok ünlü konuşmacı başarı hikâyeleri ve örnek sunumları ile katkı sağladı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin açıklamasına göre, 15 binin üzerinde ziyaretçi kapasitesine ulaşılarak, rekor kırıldı. Sayın Başbakan, Bakanlar ve TİM Başkanı konuşmalarında, bilgi toplumuna geçiş sürecinde Türkiye'nin artık teknoloji ithal eden ülke konumundan çıkıp, kendi teknolojisini üreten ülke olması hedefinin altını çizdiler.
Üç gün boyunca izlediğimiz yeni marka oluşturma, girişimcilik ve yenilikçi teknolojiler konularında özellikle yurtdışından konuşmacıların değerlendirme ve tecrübeleri önemliydi. Bu bağlamda, eğitimci şapkamızla en çok dikkatimizi çeken konuşmayı Warwick Üniversitesi-Warwick Üretim Grubu (WMG) kurucusu ve dünyanın önde gelen inovasyon gurularından ve İngiltere dâhil özellikle Çin, Hindistan, Singapur, Malezya gibi ülkelerin başbakanlarının da sanayi danışmanlığını yapan Lord Profesör Kumar Bhattacharyya gerçekleştirdi.
Sevgili dostum ve aynı zamanda Warwick Üniversitesi WMG'nin onursal profesörü olan Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu vasıtasıyla bu organizasyona katılan sayın Lord; üniversite- endüstri işbirliği ile nitelikli ve yenilikçi ürün üretmek için nitelikli insan gücü yetiştirmeye odaklanmanın altını çizdi. Warwick-
WMG'nin global bazda yürüttüğü mastır, doktora ve hatta kısa dönem profesyonel gelişim için yürüttükleri sertifika programlarından bahsetti. Bu itibarla, TİM, Yıldız Teknik Üniversitesi ve WMG bir araya gelerek, Türk endüstrisinin inovasyona dayalı kalkınması için gerekli insan gücü ihtiyacını karşılamaya yönelik, Teknoloji Yönetimi programını imzaladılar.
Günümüzde eğitimde ezberci modelden, daha yaratıcı ve analitik düşünceyi destekleyen bir sisteme geçiş tartışılıyor. Hükümetin, işveren ve üniversitelerin inovasyonu yapacak nitelikli insan gücü eğitimini destekleyen bu tip organizasyonlarla bir araya gelmesini son derece sevindirici ve umut verici bir gelişme olarak görmeliyiz.