Yazılarımda, 1998'den beri vakıf üniversitelerinin çoğalmasını savundum. Zira bu kurumların artması hem kamunun yükünü ciddi ölçüde azaltacak hem de kaliteyi artıracaktı. İlk kurulan vakıf üniversiteleri başka üniversitelerin öğretim üyeleri ile yola çıkmıştı ve genellikle yarı zamanlı kadrolarla eğitim veriyordu. Gelişmiş imkânları ve kampusları yoktu. Ama kısa sürede dezavantajlarını giderdiler ve hatta bu alanlarda avantajlı hale geldiler. Bugün vakıf üniversitelerini öğrencilerin tercih etme nedenlerinin başında güçlü akademik kadroları ve gelişmiş kampus olanakları geliyor.
Vakıf üniversiteleri daha birçok açıdan öne çıkıyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz. Yabancı dilde eğitim, güçlü uluslararası bağlantılar, çift diploma imkânı, uygulamaya dayalı eğitim, üniversite sonrası kariyer için özel çaba, sürekli kalite artışı, motive eden sosyal iklim, inovasyon ve teknoloji kullanımı, iş dünyası ile güçlü ilişkiler, beyin göçünü tersine çevirme imkânı, yaşam boyu eğitim, sosyal sorumluluk konusunda hassasiyet...
Tüm bunların yanında sağladıkları burslar tercih nedeni oluyor. Bugüne kadar 200 bin öğrenci vakıf üniversitelerini tercih etmiş. Vakıf Üniversiteleri Birliği'nin verilerine göre bunların yüzde 30'u burslu öğrenim görmüş. Vakıf üniversiteleri ÖSYM'den girişte verilen bursların yanında 2011-2012 sezonunda 750 milyon TL değerinde burs dağıtmış. Bunlar yükseköğretime büyük katkıdır. Aday öğrencilerin ve velilerinin bunları dikkatle takip ettiğini düşünüyorum.
Baraj düşürülmeli
Bu yıl YÖK puan hesaplarında kural değişikliği yaptı. İki sınava girmeyenlerin puanları hesaplanmadı. Bu yüzden özellikle MF ve TM puanlarında yaklaşık 200 bin aday, 180 barajını geçemedi. Doğal olarak da vakıf üniversitelerinin kontenjanları boş kalacak. Ek yerleştirmede YÖK'ün boş kontenjanlar sorunu için yeniden düzenleme yapmasında yarar var.
Ek yerleştirmede adayların tercih yapabilmesi için, 2012'de genel yerleştirmede bir programa yerleştirilmemiş olması gerekiyor. Adayların ek yerleştirmede bir programı seçerken, puanının o bölümün taban puanına eşit ya da yüksek olması şartı aranacak.
Bence, ek yerleştirmede özellikle vakıf üniversitelerinde, kontenjanı dolmayan yani taban puanı oluşmayan 4 yıllık bölümler için 165, 2yıllık bölümler için 125 baraj puanı getirilebilir.