Bu yıl, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 9 bin 75, ön lisans programlarında ise 18 bin 395 kontenjan boş kaldı. Ne yazık ki kesin kayıtlardan sonra bu boşluk bir miktar daha artacak. Çünkü her yıl, vakıf üniversitelerini kazanıp da kayıt yaptırmayanların oranı yüzde onlarda. Ek yerleştirmede, vakıf üniversitelerinin dolabilmeleri için, taban puanı oluşmayan bölümlerinde, puan barajları kaldırılmalı. Bu üniversitelerin kontenjanları boş kalırsa daha mı iyi olacak? Bir yanda üniversiteli olmak isteyen gençler, bir yanda kontenjanı boş kalan üniversitelerimiz. Bu durum, beni son derece rahatsız ediyor.
Bazı akademisyenler, düşük puanla gelen öğrencilerin, üniversitelerin eğitim kalitesini düşüreceğine inanıyor. Bu görüşe katılmıyorum. Sıralama sınavlarında bir programı tercih edenler arasından, kontenjanı kadar en yüksek puan alanlar yerleştirilir. Bu nedenle programların, öğrenci başarı profilinin değişeceğini pek zannetmiyorum. Bu puanları alan bir adayın üniversitede okuyacak düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Zaten bu adaylar üniversitelerin başarı çıtasını aşamazlarsa mezun olamayacak. Kusura bakmayın ama vakıf üniversitelerinin kontenjanları boş kalsa daha mı iyi olacak?
Bu eğitim kurumlarının kâr amacı gütmesi mümkün değil. Faaliyetlerinden oluşabilecek kârı, eğitim-öğretim amaçlı yatırıma dönüştürmek zorundalar. Yasayla kurulan ve YÖK'ten eğitim-öğretime başlama izni alan bu üniversiteler, gençlerimiz için yeni bir umut kaynağı oldu. Bence, hükümetimizin yükünü azaltan, ancak onun denetiminde olan vakıf üniversitelerine her türlü desteği vermeliyiz.