Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, yeni sisteme temkinli yaklaştı. Bu konuda kendileriyle yapılmış görüşme ya da ortak bir çalışma olmadığını belirten Yarımağan, "lise bitirme sınavlarının iyi planlanması halinde olumlu olabileceğini" söyledi. Ancak ÖSYM Başkanı, öğrencilerin 4 yıl üst üste sınava girmesinin lise eğitiminin çökmesi anlamına geleceğini de dile getirdi.
Yarımağan, konunun "yeni ÖSS" olarak yorumlanmasının da yanlış olduğunu belirtti. Üniversiteye girişi düzenlemenin Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yetkisinde olduğunu dile getiren Yarımağan, açıklamalarda yer alan "olgunluk sınavlarında alınan puanların ortalamasının yüzde 25'inin ÖSS puanına ekleneceği" yönündeki ifadeleri de, "kendi kendine bir şey yapılıyor, kopuk bir çalışma" olarak niteledi.
Lise öğretimi boyunca her yıl sınav yapılmasının sağlıklı bir sonuç oluşturmayacağını ifade eden Yarımağan, şunları kaydetti: "Bu sınavların yapılması demek öğrencilerin 3-4 yıl süreyle okul ve dershaneye bir arada gitmesi demek. Eğer böyle olursa lise eğitimi iyice çöker. Bu sınavların nasıl yapılacağı da önemli. Sınavlarda çoktan seçmeli sorular olabilir. Ama onların dışında, klasik tipteki ucu açık sorular da olmalı."
Üniversiteye giriş konusunda atılması gereken en önemli adımın üniversite kontenjanlarının artırılması olduğunu belirten ÖSYM Başkanı Yarımağan, "Öğrenci sayısı giderek artacaksa getireceğimiz sınav sistemi rasyonel çözüm olmaz" diye konuştu. Yarımağan kontenjanların belli bir plan dahilinde 600 bine çıkarılması gerektiğini ifade etti. Üniversiteye giriş sınavı için MEB ve YÖK el ele vererek çalışmak zorunda. Kısır çekişmelerin gereği yok.