OKS ve ÖSS'de hatalı ve yanlış yanıtlı soruların çıkması gençlerin tepkisine neden oldu. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu böyle sınavlarda, gençler zamana karşı yarışıyor. Öğrenci bir soruya takılıp kaldığında, bu doğru yapabileceği birkaç soruya eşit olabilir. Hatalı sorular için en az 510 dakika harcayabilir. Sonuca ulaşamadığında da zaman ve motivasyon kaybetmiş olur. Bir soruyla yaklaşık 2 yüz kişinin önüne geçebilir veya gerisinde kalabilir.
Sorular gizlilik içinde hazırlanıyor. Gizli olduğu için az sayıda gözün görmesi gerekiyor. Bu nedenle de hatalar oluyor. Çok gizlilik içinde yürütülen böyle bir işte, bilimsel denetimde de seyrek de olsa sorunlar yaşanabiliyor. Buraya kadar her şey tamam da... Bunun cezasını gençler mi çekecek?..
İtirazlar çoğaldı
Son günlerde SABAH'a gençlerden birçok sınav sorusuyla ilgili itirazlar geldi ve gelmeye de devam ediyor. Hatalı veya yanlış yanıtlı sorulardan dolayı MEB ve ÖSYM'ye olan güvenlerinin sarsıldığını gördüm. Yine hatalı sorulardan dolayı kaybettikleri zamanın yetkililerden sorulmasını istiyorlar. Bana göre son derece haklılar. Zaten gençlerimiz gelecek kaygısını yoğun olarak yaşıyor. Bir de hayatlarını etkileyecek böyle sınavlarda yapılan hatalar veya yanlışlar, onların ülke eğitimine olan güvenlerini azaltıyor.
Kafa karıştıran sorular
Öğretmen ve öğrencilerin bilimsel görüşlerine göre; OKS'de A kitapçığının Fen Bilimleri testinin 13'üncü sorusu Kimya. Burada doğru yanıt D yerine B olacak. Yine aynı testte 8. soru potansiyel enerji Fizik sorusu.Ancak bu sorunun çözümünde müfredatta yer almayan ağırlık merkezi konusu kullanılmış. Yani öğrencinin bu soruyu çözebilmesi için okul müfredatı dışında bilgi sahibi olması gerekiyor. Sosyal Bilimler testinin 6'ncı sorusu Tarih. Burada da doğru yanıt B yerine D olacak.
ÖSS'de basın kitapçığının Sosyal Bilimler 2 testinin 26 ve 28'inci soruları Mantık. Bu sorularda bilimsel hata olduğu için yanıt yok. Soru iptal edilmeli. Yine aynı kitapçıkta Sosyal Bilimler 1 testinde 9'uncu soru Tarih. Burada da bilimsel hata var. Bu sorunun da iptal edilmesi gerekiyor. Kısacası OKS'de 2, ÖSS'de ise 3 soru kafaları karıştırdı.
Gençler açıklama bekliyor
Bu sırada OKS ile ilgili MEB bir açıklama yaptı. Açıklamada; "ilgililerden alınan geri bildirimlerde, bazı sorulara yapılan bilimsel hata itirazları nedeniyle, ilgili sorular, soru hazırlama komisyonları ve akademik inceleme komisyonlarınca, bilimsel denetime tabi tutularak yeniden değerlendirildiği ve yapılan bu değerlendirme sonucuna göre, iptal edilen veya anahtarı değişen soru bulunmadığı" belirtildi. Bu açıklamaya katılmıyorum.
Ancak MEB'in bu konudaki görüşü devam ediyor. Seçimlerde AKP sadece bu yüzden binlerce oy kaybedecek. Bunu da hep birlikte göreceğiz.
Şu anda ÖSYM'den hâlâ herhangi bir açıklama yok. Şayet sorular iptal edilirse hem ÖSYM, hem de MEB bunların neden, niçin ve nasılını kamuoyuna açıklamak zorundalar. Okullarda diploma notlarını İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne teslim etmek için çalışmalar başlatıldı. Adayların ortaöğretim başarı puanları hesaplanmasıyla YÖSS puanları ortaya çıkacak. İl Milli Eğitim Müdürlükleri'nin diploma notlarını 28 Haziran' a kadar ÖSYM'ye bildirmeleri gerekiyor. Öğrenciler ise okullarında asılacak diploma notu listelerini 29 Haziran-4 Temmuz arasında kontrol edecek. Eğer herhangi bir yanlışlık varsa, öğrencinin bunu sorumlulara iletmesi gerekiyor.