Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Korkmayın, bu af çıkacak

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kamuoyunda "Öğrenci Affı" diye anılan yasayı veto etti. Sezer, iade gerekçesinde, Yükseköğretim Yasası'na eklenen geçici 50. ve geçici 51. maddelerde; 29.06.2000'den ve bu Yasa'nın yürürlüğe girdiği güne kadar her ne nedenle olursa olsun kurumlarıyla ilişiği kesilen öğrencilere, ek süre verildiğini ve üniversitelerden ayrıldıkları aşamadan başlayarak öğrenimlerini sürdürmelerine olanak sağlandığını anımsattı.
Üniversite öğrencilerinin, diğer nedenler yanında disiplin cezaları uyarınca da ilişiğinin kesilebildiğini kaydeden Sezer, üniversite öğrencilerini kapsayan ''Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği''nin 10. maddesinde, üniversiteden çıkarma cezasını gerektiren eylem ve durumların sayıldığını hatırlattı.
Sezer, şöyle devam etti: ''Bu nedenle, Yasa'nın 1. maddesiyle 2547 sayılı Yasa'ya eklenen geçici 50. ve geçici 51. maddelerde yer verilen 'her ne sebeple olursa olsun ilişikleri kesilmiş öğrencilere' ve 'her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilen öğrencilere' ibarelerinin, disiplin cezası gereğince üniversitelerden ilişiği kesilen öğrencileri de kapsadığı açıktır. Bir disiplin cezası nedeniyle üniversitelerle ilişiği kesilenlere yeniden öğrenim hakkı verilmesi 'af' niteliğindedir. Çünkü, bu düzenlemeyle, disiplin suçu oluşturan bir eylem nedeniyle verilen disiplin cezasının, hatta bu cezaya ilişkin karara karşı dava açılmış ve reddedilmiş ise yargı kararının hukuksal sonuçları ortadan kaldırılmaktadır.'' Anayasa'nın 87. maddesinde, TBMM'nin, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun (nitelikli çoğunlukla), kabulüyle genel ve özel af ilanına karar verebileceğinin belirtildiğini ifade eden Sezer, TBMM'ye genel ve özel af yetkisi verilirken ''hürriyeti bağlayıcı cezapara cezası'' ya da ''adli cezaidari ceza'' ayrımı yapılmadığını vurguladı.
Bu nedenle, Yasa'nın 1. maddesiyle 2547 sayılı Yasa'ya eklenen geçici 50. ve geçici 51. maddelerin, disiplin cezalarına getirilen af yönünden, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun (nitelikli çoğunlukla) oyu ile kabul edilmesinin anayasal gereklilik olduğunu belirtti.
TBMM ilgili komisyonu Sezer'in veto ettiği 'af yasa teklifi'ni dün tekrar görüştü ve aynen kabul etti. Yasa yarın TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak. Buna göre Genel Kurul'un yasayı en az üye sayısının beşte üçüne denk gelen 330 milletvekilinin oyuyla kabul etmesi gerekiyor.
2000'de çıkarılan son af yasasından sonra, üniversitelerden ilişiği kesilen öğrenci sayısı 677 bin 658. Türban taktığı gerekçesiyle ilişiği kesilenlerin oranının yüzde 1'i geçmeyeceğini zannediyorum. Yasadan yararlanmak isteyenler, üniversite kapısına gittiğinde kendiliğinden başını açması istenecek. Yani üniversitelerin koyduğu kurallara uyulacak.
Gençler, sakın ümitsizliğe kapılmayın. Uygun şartlar yerine getirildiğinde bu af çıkacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA