TÜYAP ile Türkiye Yayıncılar Birliği'nin düzenlediği '23. İstanbul Kitap Fuarı', Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarafından Beylikdüzü'nde açıldı. Bakan Mumcu, açılış konuşmasında en az 100 yazarımızın dünya dillerine çevrilmesi için kararlı olduklarını söyledi. Mumcu bir yıl önce, yine fuarın açılışında yurtdışında yazarlarımızın kitaplarını yayımlatmak için her türlü projeye açık olduklarını duyurmuştu. Ne yazık ki... geçen bir yılda başvuru yapılmamış. Bakan Mumcu, yayıncılara 'Proje getirin' çağrısı yaptı.
Yaklaşık 400 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı ve ana teması "Kültür Sanat ve Edebiyatta Komşuluk" olan fuarda, bu yıl ilk kez çocuklar için ayrı bir salon oluşturularak, okuma ve tartışma saatleriyle çocuklar için etkinlikler gerçekleştirilecek. Orta Avrupa Edebiyat Günleri adı altında Slovenya, Slovakya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Polonya'dan gelen çok sayıda yazar ve yayıncının katılacağı, yayıncılık ve kültür alanında işbirliği konularında etkinlikler düzenlenecek.
Tarih Vakfı'nca hazırlanan "Hikayemi Dinler misin? Tanıklarla İnsan Hakları ve Sivil Toplum" sergisi yer alacak. Can Dündar'ın hazırladığı Türkiye'de sivil toplum, insan hakları örgütlerinin öyküsünün anlatıldığı "Önce İnsan" belgeseli ve onurlu yaşama hakkı, kadın hakları, çocuk hakları, çok kimliklilik ile çevre ve kültürel miras konularını işleyen 5'er dakikalık kısa metrajlı film de ziyaretçiler tarafından izlenebilecek.
Ayrıca Final Dergisi Dershanesi Yayınları'nın "Üniversite ve Liselere hazırlık çalışmaları" İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları'nca, yayıncılık dünyasının dokümanlarını içeren "Kitaphaneden Yayınevine Babıali" adlı bir arşiv sergisi, fotoğraf sanatçısı Mahmut Turgut'un eserlerinin yer aldığı "Objektifimdeki Edebiyatçılar" başlıklı bir fotoğraf sergisi, Hayvan Dergisi'nce "Çizgilerle Portreler" adlı bir karikatür sergisi, Sarnıç Yayınları'nca 1919-1938 arasında yayınlanmış Atatürk ve dönemini kapsayan İsmail Şen'in yayına hazırlamış olduğu "Asi'den Gazi'ye Karikatürlerde Atatürk" adlı kitapla aynı adı taşıyan bir karikatür sergisi yer alacak.
Kitapseverler fuar süresince Adonis (Lübnan), Jacques Bertoin, Anaide Ter Minassian (Fransa), Cathie Dunsford (Yeni Zelanda), John Zerzan, Robert Jordan, Richard Zimmler, (ABD), Mara Meimaridi, Nikos Temelis, Yannis Canetakos (Yunanistan), Nancy Huston (Kanada), Thomas Eder (Almanya), Katıca Kulavkova, Luan Strova (Makedonya) Terry Carlbom (İsveç), Andrej Blatnik, Ivo Frebezar (Slovenya), Andrzej Nowakowski (Polonya), Attila Balzs (Macaristan), Karin Spielhofer (Avusturya), Miloslav Topinka (Çek Cumhuriyeti), Petre Got, Mricea Popa (Romanya), Alex Aust (Slovakya) Ali Akle Ursan, Hüseyin Cuma (Suriye), Mehmet Azzan (Irak) gibi tanınmış yazarlarla tanışma fırsatı bulacaklar.
31 Ekim'e kadar sürecek fuarda öğrenci ve öğretmenlerden giriş ücreti alınmayacak.
Korsana rağmen yayıncılık dünyamız ayakta kalabilmek için büyük çaba sarf ediyor. Okuyucu sayısını artırma çabalarında en büyük desteğin kitap fuarları olduğunu unutmayalım.