Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Gençlere destek olun...

Artısıyla eksisiyle yeni bir öğretim yılı başladı. Öğretmeni, öğrencisi... kısacası tüm eğitim dünyasında büyük bir heyecan ve bekleyiş. Çocukları Lise-3 veya Lise-2. sınıfta bulunan velilerde ayrı bir heyecan ve umut. Yaklaşık bir buçuk ay önce üniversiteye hazırlık kursları başladı. İlk günlerde dershanelerde değişik bir ortam, gençler çok hevesli. Doğal olarak daha önceki günlerde okul yoktu. Öğrenci daha rahattı. Böylece performansı da daha yüksek oldu. Ancak bu performans okulların açılmasıyla biraz düşebilir. Bir hafta okul, bir hafta dershane. Genç bu iki cendere arasında sıkışacak. Sevgili veliler hemen panik yapmayın. Kolay değil iki karpuzu bir koltukta taşımak.
Özellikle ekim başından itibaren okul sınavları başlayacak. Genç panikleyecek. Belki de dershanesindeki ÖSS puanları düşecek. Hemen üzerine gidip onu demoralize etmeyin. Şuna inanıyorum ki bu zor ortama alıştıktan sonra istenen puanlara ulaşacak. Şimdi yapacağınız tek şey, onun omzuna elinizi koyarak daima yanında olduğunuzu hissettirmeniz.
Geçen yıllarda uygulanan sınav sistemi, sadece üniversiteye hazırlanan adayları üzmekle kalmadı, liselerde de pek çok karmaşıklığa yol açtı.

İşte aksaklıklar

* Lisede alan seçimi çok önemlidir. Öğrencinin sadece not ortalamasına bakılmamalıdır. İstek, ilgi ve yeteneği göz önünde tutulmalıdır.
* Üniversiteye giriş sisteminde okul alanlarının rolü çok büyüktür. Sınav sistemine göre okul alanları tekrar gözden geçirilmelidir.
* Sınavın lise son sınıf konularını kapsamayacağı imajı oluştuğundan; öğrenci "lise son sınıftaki konular nasılsa sınavda çıkmayacak" diye düşünerek, öğretmeniyle karşı karşıya gelmektedir.
* Sanki liselerinizde eğitim eşitliği varmış gibi, onları aralarında yarıştırmak amacıyla, okul ÖSS ortalamalarından tamamen oluşan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı okullarda panik yaratmaktadır.
* Meslek Lisesi öğrencilerine yalnız kendi alanlarındaki Meslek Yüksek Okullarını seçtiklerinde ek puan verilmemelidir. Yine bu tür okullarda kendi alanını takip eden fakültelerde de ek puan verilmelidir.
* Lise son sınıflar erken tatil edilmelidir. Böylece devamsızlıktan dolayı sahte rapor alma olayına da çözüm bulunmuş olur.
* Üniversiteye giriş sisteminde son zamanlarda sık sık değişiklik olması, Lise 1 ve 2. sınıf öğrencilerinde kaygı yaratmaktadır. Sınav sisteminin değişip değişmeyeceği kesin şekilde açıklanmalıdır.
Geçtiğimiz yıllarda "üniversiteye giriş sisteminde" yapılan değişiklikler gençler arasında bırakın eğitim düzeyini, kültür farklılıkları bile oluşturdu. Bundan sonra alınacak kararlar siyasi olup geçici değil, devamlılık göstermek zorundadır. MEB ve YÖK zaman geçmeden "üniversiteye giriş sistemi" dosyasını incelemelidir. Daha sonra okul müfredatlarıyla, sınav sistemi bağdaştırılmalıdır. Aksi takdirde olumsuzluklar önümüzdeki yıllarda da yaşanacaktır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA