Bakioğlu başkanlığındaki Ege Orman Vakfı 1995 yılında kuruldu, bugüne kadar 10 milyona yakın fidan dikti.
"Bir buğday büyüyorsa şimdi Türkiye'de Yeminleaşklabüyüyor" demişti yıllar önce, Türk şiirinin ustası İlhan Berk.
Öyle değil mi? Yine şiirdeki gibi; 'lavanta çiçekleri,haşhaşlar,kekikler' aşkla büyümüyor mu? Ormanlar, aşkla çoğalmıyor mu? Hem de sadece: "Dahaiyi birhayatiçin."
Yine aynı şiirde, kocaman İlhan Berk usta, şu dizelerle kucaklamıştı doğayı: "Benbütünormanlarıdüşünerek büyürüm,
Bütünormanlarıdüşünerekbüyürler
BenimgibibütünormanlarTürkiye'de."
İşte İzmir ve Ege'de de, uzun yıllardır şiirdeki gibi ormanları düşünen, ormanlara ağabeylik yapan; ormanlar çoğaldıkça, kendisi de çoğalan, yüzünde gülücükler büyüten biri.
Güzel yürekli insan: Cem Bakioğlu.
Bu yazıyı yazmadan önce, sevgili Cem Ağabeyi, kaç yıldır tanıdığımı düşündüm. Herhalde Yeni Asır muhabirliği yaptığımız 1988'li yıllar. Yıllar ne çabuk akıp geçmiş. Neredeyse çeyrek asır. İnsan, eğer; Nazım'ın dizelerindeki gibi:
"Yaşamakbirağaçgibitekvehür
Vebirormangibikardeşcesine" akıp gidiyorsa bu hayatta; geride 'iyi insanlıkla' ilgili iz bırakıyorsa, bir de bu bıraktığı iz mesela, eğer 'kocaman kocamansa'; daha ne beklenebilir ki! Çünkü hayat dediğimiz, toz zerreciği gibi; soluk, duygu; anında biten, başlayan, yanıp sönen, yıldızı parlayan ömür çizgileri. Sonra belki de bilmediğimiz bir başlangıç olan, o 'son'.
***
Hani demiştik ya; iz bırakmak, diye... İşte sevgili
Cem Bakioğlu da, küçük değil, gerçekten kocaman bir izi, adeta damgalıyor bu hayata.
Bakioğlu, 1995 yılında kurduğu, hep bir
'orman gibi' büyüttüğü Ege Orman Vakfı ile başarıyor bunu. Bakioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu'nun hayatının anlamını taçlandıran bir sevgi birlikteliği bu. İzmir sevgisiyle yaşayan,
(1945 İzmir doğumlu) ilk, orta ve yüksekokul öğrenimini yine İzmir'de tamamlayan Bakioğlu (Hakimiyeti Milliye, St.Joseph, Ticaret Koleji, İzmir İktisadi Ticari İlimler Akademisi) girişimcilikte çok cesur bir işadamı. Gıda ambalajı sanayinin öncü kuruluşları arasında yer alan, adını Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, ABD ve Ortadoğu ülkelerinde duyuran; başarı serüvenine, onlarca başarıyı ekleyen Bak Ambalaj'ı kurduğunda, Cem Bakioğlu daha 28 yaşındaydı.
İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde, ağırlıklı olarak ambalaj sektöründe faaliyet gösteren, içinde EGE TV ve Radyo Ege'nin de bulunduğu Bakioğlu Holding'e bağlı 15 kuruluşun Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdürüyor. Hala çok cesur bir işadamı. Hatta fısıltılara göre, farklı alanlarda yapmaya kalktığı yeni ataklar, hep çocukları tarafından durduruluyor. Çünkü çocuklar, babaları, daha dingin yaşasın, yeni iş alanları yerine bildikleri alanlarda büyümelerini sürdürsünler, istiyor. Ama iş hayatına, ilkokula gittiği yaşlarda, vergi rekortmeni tüccar babasının yanında başlayan, hep
'zorluklar denizinde sörf yaparak', bugünlere alnının teriyle ulaşan Cem Bey'in, aşk ile sürdürdüğü sanayicilik ve yeni işler peşinde koşma kanı sürekli kaynıyor. Belki de işinden büyük bir aşk ile üstlendiği, diğer başkanlık görevi ise Ege Orman Vakfı'nda.
Vakfın kuruluşu da, bir başka güzel öykü.
İzmir'e değer katacak, bir başka kentten farklı bir güzelliğe tanık olduğunda; bunu mektuplar aracılığıyla dostlarıyla paylaşan İzmir sevdalısı Cem Bakioğlu; yine 1995 yılında Adnan Menderes Hava Limanı yerleşim çevresinde, ağaçlandırma yaparak kentin hava limanını güzelleştirmek ister. Bu güzelleştirme çabası sırasında, iş dünyasının ve doğaseverlerin gösterdikleri heyecandan çok etkilenir.
"Her işte bir hayır vardır" denir ya, bir güzellik, başka bir güzelliğin doğmasına vesile olur. Bakioğlu, aynı yıl ağaçlandırmanın ve ormanların korunmasını sürekli kılmak amacıyla, Ege Orman Vakfı'nı kurar. Ege Orman Vakfı kurulduğu 16 yıldır, 10 milyona yakın fidan diker.
O fidanların çoğu ağaç olup, ormanlara çoktan karışmışlardır bile.
***
Vakfın önceliği yanan ve bozulan orman alanlarıdır. Toplumun çevre bilincini artıracak çalışmalarda bulunur. Ağaç ve orman sevgisini pekiştirir vakıf. Kuruyan fidanları değiştirmek bile, öncelikleri arasındadır vakfın. Vakfın ağaçlandırma çalışmalarından çarpıcı örnekler, o kadar çok ki, bu sayfalara sığdırmamız mümkün değil galiba.
Ama İzmir Menderes'teki en önemli içme suyu kaynağı Tahtalı Barajı Mutlak Koruma Alanı'na 438 bin fidan dikip bakımının yapılması, Çeşme'de İzmir Valiliği ile işbirliği yaparak 2.750 dekar alanda 382 bin fidan dikiminin gerçekleştirilmesi, 17 Haziran 2004 tarihinde yitirdiğimiz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı merhum sevgili Ahmet Piriştina adına güzel bir
'hatıra ormanı' yaratılması, Şirince'de 2008 yılında yanan 700 dekarlık orman alanına 100 bin fidan dikimi gerçekleştirilmesi en anlamlıları. Vakfın
'zeytin ağaçlandırması' ise özeldir. Yani vakıf zeytincilik yapar bir yandan da, doğadan aldığını yeniden doğaya verebilmek için. Örneğin ünlü bazı hipermarketlerin mağazalarında Ege Orman Vakfı'nın zeytinleri kar alınmadan tüketiciye sunulur.
Yani
'hayır, hayırı' getirir. Tüketicinin tükettiği minnacık bir zeytin tanesi, böylece anlamlı bir şekilde yeni ekilen fidanlarla doğaya geri döner. Kırsal kalkınma projeleri, toplum yararına yaptıkları diğer projeler, hızla, çok özel, farklı, güzel bir noktaya taşır vakfı.
Cem Bakioğlu, bütün bunların toplamıyla, o kadar titiz, o kadar özenli uğraşır ki. Çünkü hayatının anlamı haline getirmiştir Ege Orman Vakfı'nı. İnancın, güzelliğin, iyiliğin anlamı. Bu nedenle sanki hep ağaçların sesini duyar gibidir Cem Bakioğlu. Uzaklardan, ormanlardan gelen, yaşayan ağaç fısıltıları. Bir fidanın gülümseyişi, bir ağacın ormanda sessizliğe yayılarak
'yaşamak gibi tek ve hür'lüğünü ve ağaçların bir orman gibi kardeşçe oluşunu hisseder uzaklardan Cem Bakioğlu. İşte bu nedenle ağaçların ağabeyidir.
Ağaçlar onu duyar ve severler. Bazen
'doğruları söylediği için dokuz köyden kovulan', sanayicilikteki başarısı parmakla gösterilen, İzmir'de çok sayıda
'güç birliği' projesine öncülük eden Cem Bakioğlu'nun,
'ağaçların güç birliği' konusunda kat ettiği yol çok özeldir. Hep birlikte alkışlayalım bu nedenle ağaçların ağabeyini...