Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK DURBAŞ

Çankırı üniversite istiyor

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Arif Özden, SABAH Posta Kutusu'nda 04.06.2004'te yayınlanan yazısında "Çankırı'ya üniversite gerekli mi?" diye sormaktadır. Çankırı, eğitim-öğretim şehri olmak amacıyla 1995'te tüm bünyesiyle başlattığı altyapı çalışmalarını hızla sürdürmektedir. Çankırı il merkezinde Ankara karayolu üzerinde 324.900 m2 arazi Çankırı Üniversitesi kampus alanı olarak tahsis ve tescil ettirilmiştir. Ayrıca üniversite kurulduğu takdirde kullanılacak nakit para Çankırı Yükseköğretim Vakfı tarafından hazır tutulmaktadır. Devlete yük getirmeyecektir. Eğitim ve öğretimle idari hizmet için binalar yeterlidir. Meslek Yüksekokuluna ait 6 daireli lojman mevcuttur. Üniversite kurulması halinde tahsis edilmesi tasarlanan binalara ait lojmanlar da dikkate alınırsa en azından 169 daireli lojman imkanı bulunmaktadır. Mevcut kız ve erkek öğrenci yurdu kapasitesi 1.014 olup; 1000 kişilik yurt-kur binasının gerektiğinde tahsis edilebilecek pansiyonlarda dikkate alındığında yurt kapasitesi 4.300'e yaklaşacaktır.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile yapılan girişimler sonucu Çankırı merkezde toplu konut yapımı için anlaşma sağlanmıştır. Bu konutların kampusu içinde her türlü sosyal yaşama uygun tesisler mevcut olacaktır. Mevcut fakülte ve yüksekokullarda; spor salonu, spor sahası, kütüphane, bilgisayar merkezi gibi sosyal tesisler mevcuttur. Ayrıca konferans, tiyatro, sergi vs. gösterimlerle organizasyonlar için kullanılabilecek il kültür merkezi bulunmaktadır.
İl merkezinde kapalı spor salonu, kapalı yüzme havuzu, 3 çim ve 1 toprak zeminli futbol sahası, atış poligonu, boks ve jimnastik antrenman spor salonu, atletizm pisti ve tenis kortu bulunmaktadır. Ayrıca Kurşunlu, Ilgaz, Çerkeş ilçelerimizde spor salonları ile futbol sahaları da mevcuttur. Spor tesisleri bu branşta açılacak yüksekokul için önemli bir altyapıdır.
Üniversite kampusunun kurulmasına ve gelişmesine müsait 324,900 dekar arazi tahsis edilmiştir. Diğer taraftan mevcut fakülte ve yüksekokul alanları ile tahsis edilmesi düşünülen okul alanları da ilave edildiğinde toplam alan 500 dönümün üzerindedir. Ayrıca il merkezinde Uluyazı mevkiinde 1330 dekar arazi üniversiteye tahsis edilebilir durumdadır.
Özel olarak; Çankırı Ankara'ya yakınlığı itibariyle en kolay öğretim üyesi temin edebilecek özelliklere sahiptir. Düzenli ve sağlıklı bir servis konması halinde sabah derse giren öğretim üyelerinin akşam Ankara'daki evlerine ve üniversitelerine II. öğretim için dönmeleri mümkündür. Ayrıca Ilgaz Dağı Milli Parkı'na, Yapraklı yaylalarına, Işıkdağı'na yakın bir cazibe merkezidir. Üniversite kenti olması halinde doğal olarak hizmet sektörleri de gelişecek ve cazibesi artacaktır. Bir kentin toplumsallaşmasındaki olumlu seyrin temelinde sanayi, hizmet, üniversite ve tarım sektörü bulunmaktadır. Çankırı tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi açısından da yeterli potansiyele sahiptir. Ilgaz Dağı da bizim bir parçamızdır ve ayrı düşünülemez. Kurulacak fakültelerden biri de Ilgaz ilçesinde düşünülmektedir. Bu bağlamda Ilgaz'daki turizm potansiyeli de artacak ve sosyal yaşam canlılık kazanacaktır.
Çankırı'nın yakınlığı üniversite şehri olarak Ankara'nın yükünü azaltacaktır. Batıda da örnekleri görülen büyük metropollerin yakınında böyle üniversite şehirleri ülkemizde geç kalınmış bir uygulamadır. Ayrıca kurulacak olan üniversite, mevcut ve kullanılabilecek binalar ve altyapısıyla devletimize fazla maddi bir külfet getirmeyecektir.
Son yıllarda eğitim alanında yapılan atılımlar yanında sanayileşme konusunda da ciddi adımlar atılmıştır. Çankırı'ya 20 km mesafede; ÇankırıKastamonu yolu üzerindeki Korgun ilçesindeki Organize Sanayi Sitesi bunun en güzel örneğidir. Çankırı'nın Teşvik Yasası kapsamına girmesi ile bu organize sanayi bölgemiz hızla gelişmektedir. Yeni yatırımlar ve fabrikalar şehrimize gelmektedir. Çankırı Üniversitesinin faaliyete geçmesi ile üniversite-sanayi işbirliği içinde organize sanayi bölgesi de gelişmesini hızlandıracak, böylece Çankırı'nın kalkınması, göç veren il olmaktan kurtarılması yolunda çok önemli ve ciddi destek sağlanmış olacaktır. Bu da devlete yük olan bir Çankırı olmaktan çıkıp Türk ekonomisine ve sanayisine katkı sağlayan bir Çankırı olmasına yol açacaktır.
Ayrıca şu anda Çankırı ilinde bir üniversite olmamasına rağmen ilimizde "üniversiter" bir eğitimöğretim faaliyeti her yönüyle görülmektedir. Kurulacak olan "Çankırı Üniversitesi" ilimizde herhangi bir zorlamaya sebep olmayacaktır. Çankırı halkı 7'den 70'ye üniversite kurulmasına tam destek vermekte ve istemektedir, buna hazırdır. Gelecek yaşam tarzı Çankırılının bilmediği bir yaşam şekli değildir. Gelecek her öğrenci kendi çocuğu olacak ve her türlü desteği verecektir. İşte bu nedenlerle Çankırı'ya üniversite gereklidir diyoruz.

Prof. Dr. Hikmet ÖZDEMİR (Çankırı Milletvekili)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA