Almanlar'ın en çok önem verdikleri şey:
- Uyum... Türkler'in Almanca öğrenmesi.
Goethe Enstitüsü bir "program" hazırladı:
"İmamlara Almanca eğitimi."
***
Programın
"tanıtımı" için bir kokteyl düzenlendi.
"Haus am Dom"daki kokteyle, Frankfurt Başkonsolosumuz İlhan Saygılı, imamlar, gazeteciler, Alman yetkililer katıldılar.
Buraya kadar
"her şey normal."
***
Kokteylin sonuna doğru
Celile Çıkrıkçı adlı Türk gazeteci, Alman garsona sordu:
- Kokteylde ikram edilen pizzaların içinde domuz eti var mı?
Alman garson
"evet... Tabii ki var" deyince... Ortalık karıştı.
***
İçinde domuz eti bulunan
"mini pizzalar" hemen kaldırıldı.
Kokteyl devam etti ama...
Kimsenin neşesi kalmadı.
Hessen Eyaleti Uyum Bakanlığı'ndan
Wolf Walter konuştu.
Goethe Enstitüsü'nden
Angela Kaya konuştu.
Fakat davetliler
"onları dinlemiyordu... Herkes pizzadaki domuz eti üzerine yorum yapıyordu."