Engelli yurttaşlarımızın hayata tutunmasını sağlayan mevzuat çok zengin. Fakat bu mevzuat farklı kurumlarca, farklı farklı uygulanınca özürlülerden "Mağduruz" çığlığı yükseliyor. Biz de bu köşeden imdat çığlıklarını gündeme taşıyıp dertlere derman olmaya çalışıyoruz. Nedense bazı kurumlar özürlünün imdat çığlığını duymazdan geliyor.
Duymayan, işitmeyen Maliye'nin tutumundan mağdur olanların şikâyetine geçmeden önce, işten atılan özürlü çalışanların sesine kulak verelim! Kahramanmaraş'tan yazan Çiçek isimli okurumuz işten atılmış, soruyor:
* 5 yıl önce yüzde 46 raporla özel bir şirkette işe başladım. İşimden gayet memnundum. Ancak yeniden yapılanma adı altında normal çalışanlar gibi kıdem tazminatım ödenerek işime son verildi. Öğrenmek istediğim şu: Acaba biz özürlüler için ayrı bir uygulama var mı?
-Sayın Çiçek, her çalışan gibi sizin de iş akdiniz feshedilebilir. 5398 sayılı Kanun'a göre, iş akdinizi fesheden işveren size iki misli kıdem tazminatı ödemek zorunda. Daha fazla mağdur olmadan iş kaybı tazminatı ödenmesi için Türkiye İş Kurumu'na başvurunuz. Oradan da sonuç alamazsanız İş Mahkemesi'ne dava açınız.
Maaş için % 40 şart
* Sağ böbreğim yok. Ne sigortam var, ne de mal varlığım. Salt eşimin sigortasından faydalanıyorum. Özürlü maaşı alıp eşimin sigortasından yararlanabilir miyim? Ayten Can / Gümüşhane
-Önce şuna açıklık getireyim. Tek böbrek yokluğu % 30. 2022 sayılı yasa kapsamında özürlü maaşı almanız için ise en az yüzde 40 rapor şart ve 91 liranın üzerinde aylık geliriniz olmayacak. Ayrıca Nafaka Kanunu'na göre evli olmanızdan dolayı maaş almanız zor. Yukarıda saydıklarım "Tam bana göre" diyorsanız maaş alabilirsiniz. Ama eşinizin sigortasından faydalanmayı unutun.