Çeken bilir... Engelli olmak zordur. Hele bu engelinizin üstüne bir de cezaevi hayatı eklenince zor daha zor oluyor. Bu köşeden bir şekilde cezaevine düşen kader mahkûmu engellilerin sorunlarını sizlerle paylaşmıştık. Bugün de köşemizi kader mahkûmu engelli dostlarımıza bırakalım istedik.
"Yaşım 52. Özür oranım % 75. İşe girişim 1982. 12 ay tam olarak sigorta primlerim ödendi. 2002'den 2007'ye kadar da Bağ- Kur'a prim ödedim. Sorum şu:
1) Nasıl ve hangi şartlarda emekli olabilirim?
2) Babamın sağlık karnesinden yararlanabilir miyim? Bunun için hangi işleri yapmam lazım?
3) Bakımımla ilgilenen kişi bakım parası alabilir mi? M. Cengiz Yıldırım- Kapalı Cezaevi- Yumurtalık / Adana
- Değerli okurum. Sorunuza yanıt vermeden önce sizin gibi kader mahkûmu engelli dostlarımıza sabır diliyorum. Şimdi sorularınıza sırasıyla yanıt vereyim.
Yüzde 75 oranla emeklilik süreniz 15 yıl, 3 bin 600 gün. Bir yıl SSK ve beş yıl Bağ-Kur toplam 6 yılınız ve 2 bin 160 prim gününüz var. Yıl olarak bir sorununuz yok. Bin 440 gün prim açığınız var. Yeni düzenlemeye göre Bağ-Kur borcunuzu kapatıp emekli olabilirsiniz.
Özürlü maaşı almıyorsanız babanızın sağlık karnesini kullanabilirsiniz. Bunun için SGK'ya başvurunuz. Bakım hizmetinden yararlanmanız için "Bakım Hizmetleri Yönetmeliği" nde belirtilen hükümleri taşımanız gerekiyor. Buna göre ağır engelli olmanız ve raporunuzda "Bakım hizmeti alır" ibaresi olacak. Güncel ihtiyaçlarınızı (el, yüz yıkayamama, yemek yiyememek, elbise giyememek ve tuvalete gidememek) tek başınıza yapamıyor olmanız gerekiyor. Eğer bu şartları taşıyorsanız Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne başvurunuz.
Malulen emeklilik
Cemalettin Bey size bu satırları bir mahkûm olarak cezaevinden yazıyorum. 10 yıl önce trafik kazasında abimi kaybettim. Ardından psikolojik rahatsızlığım başladı. 6 yıl önce de üzerimdeki tüm işyerlerini aileme devrettim. Şimdi bir konuda köşenizde beni aydınlatırsanız sevinirim.
2006'da psikolojik rahatsızlığım nedeniyle mahkeme beni Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk etti. Buradan TCK'nın 32/2 maddesine göre bana Bipolar rahatsızlık tanısıyla rapor verildi. Bu raporla askere gittim ve GATA Haydarpaşa Hastanesi'nde tedavi altına alındım. Buradan da 2006'da psikopatik bozukluk teşhisi ile aynı rapor verildi. Sonunda beni "Askerliğe elverişli değildir" diyerek terhis ettiler. Acaba Bağ- Kur veya SSK'dan malulen emekli olabilir miyim? Küçük Teymuroğlu- F Tipi C.İ.K Kırıkkale
-Değerli okurum. Sizin gibi "Bipolar" tanısı konulan yani ruhsal bozukluğu olan ve cezai ehliyeti olmayan biri nasıl cezaevine düşer anlamadım. Neyse bu hukukçuların işi. Sorunuza gelince. SSK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı gibi kurumlarda kaydınızın olup olmadığını belirtmemişsiniz. Eğer hiçbir sosyal güvenceniz yoksa malulen emekli olmazsınız. Ancak aylık 90 liranın üzerinde geliriniz yoksa 2022 sayılı Yasa kapsamında "özürlü maaşı" alabilirsiniz.
Bu arada, 6 ayda 20 engelli mahkûmdan mektup aldım. Merak ettim! Acaba, cezaevlerindeki bu engellilerin hayatını kolaylaştırmak için mimari düzenlemesi yapılmış "engelli koğuşu" var mı?