Türkiye'de 10 milyonun üzerinde engelli var. Bunlardan 411 bin 649'u ise görme engelli olarak yaşıyor. Nasıl ve hangi koşullar altında yaşadıkları malum... Zaten sıkıntıları bu köşede işledim. Tekrar konuyu gündeme getirip pazar günü neşenizi kaçırmak istemiyorum.
Ancak öğretim üyesi değerli hocam Dr. Banu Altunay'ın engelliler için dur durak bilmeden yaptıklarını görüyorum. Dolayısıyla özürlülerin hayata tutunması için "El veren" kişi ve kurumlar hakkında iki kelam edeceğim.
Ülkemizde körlerin eğitimi için öğretmen yetiştiren tek bölüm olan Gazi Üniversitesi'nde 1993'te "Görme Engellilerin Eğitimi Anabilim Dalı" açıldı.
Gelin bu eğitim merkezinde engelliler için, özellikle körler için neler yapılmış birlikte bakalım:
İlköğretim okullarında görme engelli öğrencilere eğitim verecek sınıf öğretmenleri yetiştirilmeye başlandı.
Öğrencilere, bilimsel araştırmalarla desteklenmiş öğretim yöntemleri temel alınarak hazırlanan matematik, okuma- yazma, bağımsız hareket becerileri kazandırılıyor.
Son sınıfta, öğretim elemanlarının denetiminde öğretmenlik uygulamasına ağırlık veriliyor.
Özel Eğitim Bölümü, Görme Engellilerin Eğitimi Anabilim Dalı'ndan mezun olmuş öğretmenler eşliğinde öğretmen olacak adaylara, Ankara'da Mitat Enç Görme Engelliler İlköğretim Okulu ve Göreneller Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda uygulama eğitimi veriliyor.
Öğrencilerin daha iyi eğitim alması için 12 Ocak 2007'de Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Görme Engelliler Bölümü açıldı. Böylece kütüphanede kabartmalı (Braille alfabesi) kitaplar, sesli kitaplar, ekran okuma özellikli bilgisayar, ve Braille yazıcılar ile tarayıcı sayesinde körler istediği bilgiye kolayca erişebiliyor.
Görme engelli çocukların ailelerine rehberlik hizmeti veriliyor.
Diğer bölümlerde okuyan görme engelli öğrencilere destek hizmeti veriliyor.
Mitat Enç Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda az görenlerin eğitimine başlandı.
Böylece Gazi Üniversitesi'sinden mezun olan öğretmenler ülkenin çeşitli yerlerinde körlerin dünyasını aydınlatmaya çalışıyor.
Dileğimiz özürlülerin eğitimine engel olmayan üniversitelerimizin çoğalmasıdır.