Günlerdir kamuoyunu meşgul eden yeni yasal düzenlemelerin "Acaba ucu bize dokunur mu?" diyen engelliler tedirginlik içindeydi. Tedirgin olmakta da haklılar. Zira bugüne değin çıkan her yeni yasa ile sakatlar hep "sakata getirilmişti."
O dönemde bunları gündeme taşımıştık. Ancak son günlerde yaşanan bazı olaylar ve çıkarılan bazı yasal düzenlemeler bu kaygıların yeniden hortlamasına neden oldu. Zaten toplumda kendini ifade etmekte zorlanan engelli yurttaşlarımızın en son başına gelenler bir kez daha gösterdi ki, Türkiye'de engelli olmak zor.
Örneğin; Adana Kardelen Engelliler Derneği Başkanı Halil Songuz canı yanmış, soruyor:
"İlimizde özürlü işçi açığı olan bir firmaya 4857 sayılı İş Yasası kapsamında 2 engelli üyemizi gönderdim. Ancak işveren 'Yeni yasa kapsamında artık engelli çalıştırma yükümlülüğüm yok' yanıtını vermiş. Böyle bir yasanın varlığından haberimiz yok. Konu hakkında bizi bilgilendirirseniz sevinirim."
Sevgili okurum, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30'uncu maddesi ile 3713 sayılı Kanun'un ek 1'inci maddesinin (B) fıkrasına göre, 50 ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde özürlü, eski hükümlü ve terör mağdurlarının istihdamına ilişkin yönetmelik 24.3.2004 tarih ve 25412 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Söz konusu yönetmelik kapsamında çoğu engelli istihdam edilerek sosyal hayatın içine çekilmişti.
Ancak, 26 Mayıs 2009 Salı günü 27239 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğle özürlülerin zorunlu istihdamına son verilmiş oldu.
İşte yeni yasa: Madde: 1) 1.8.2004 tarihli ve 25540 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağdurlarının İstihdamı Hakkındaki Usul ve Esaslara İlişkin Tebliğ" yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu bağlayıcı hükme göre artık özürlülerin istihdam edilmesi işverenin insafına bırakılmıştır.