Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Topa çip yerine sahaya daha çok hakem şart!

Yukarıdaki başlık herhalde Dünya Kupası'nın en kısa özeti. İlk ikisi yani vuvuzela ve ahtapot tamamen magazin. Ama hakemler teknik olarak dünya kupasında en büyük problemleri yaşattılar. Aslında tüm dünya kupalarında hakemler oldukça önemli hatalar yapmışlardır. Çok başarılı maçlar da yönetilmiştir ama anılarda sadece hatalar kalır.
Örneğin Maradona'nın 'Tanrının eli' diye tanımladığı golü yada yıllar önceki Almanya- İngiltere maçında Azeri yardımcı hakemin verdiği çizgiyi geçmeyen gol kararı gibi. Güney Afrika'daki turnuvaya baktığımızda ne tuhaftır ki ülkelerine ilk gönderilenler dünyanın en formda 3 hakemi oldu.
Turnuva öncesi bir anket yapılsa final için en büyük adaylar; İsviçreli Busacca, İtalyan Rosetti ya da Uruguaylı Larrionda'ydı. Çünkü onlar, kıtalarının en başarılı olanlarıydı. Ama yaptıkları hatalar turnuvadan kovulmalarına neden oldu. Aslında hatayı yapan onlar değil yardımcılarıydı. Fakat fatura doğal olarak onlara da kesildi.

FIFA BOŞ İŞLERLE UĞRAŞIYOR
Hollanda-İspanya finaline bakıyoruz. FIFA'nın bir eyyam kararı, çok kötü bir final yönetimi olarak karşımıza çıktı. İngiltere-Almanya maçında hakemler yarım metre içeri vuran topu gol olarak vermeyince İngiltere elendi. Ve İngilizler ayağa kalktı.
Peki FIFA Hakem Komitesi ne yaptı? Onlar da İngilizler'in gazını almak için yine bir İngiliz'i yani Howard Webb'i finale atadılar. O da maçın içine etti. Eğer İspanya şampiyon olamasaydı reaksiyonlar doruğa ulaşacaktı. Zira maçta en az 2-3 Hollandalı'nın daha kırmızı kart görmesi gerekiyordu. İspanya'nın verilmeyen çok açık bir penaltısını da unutmayalım.
FIFA şimdi teknolojiyi tartışıyor. Teknolojiyi sahaya sokmak dile kolay geliyor. Ama pratikte durum hiç de böyle değil. Yok efendim topun içine çip koyacaklarmış, top çizgiyi geçerse alarm verecekmiş. Ne kadar kolay değil mi?
FIFA boş işlerle uğraşıyor. Ama hataları azaltmak için gerekli basit uygulamaları yapamıyor. Mesela UEFA Avrupa Ligi'nde çizgiye hakemler konuldu. Bu uygulama sorunu tamamen çözdü mü? Hayır. Ama iddia ediyorum; G.Afrika'da da kale direklerinin yanında çizgi hakemleri olsaydı, belki de İngiltere'nin golü güme gitmeyecekti, Arjantin- Meksika maçındaki Tevez'in bariz ofsayt pozisyonu tespit edilecekti. Aslında çizgi hakemliği uygulaması çok doğru bir karar ve uluslararası oyun kurallarına kalıcı olarak konması gerek.

HER İKİ SAHAYA BİRER HAKEM
FIFA'nın denemeye alması gereken bir uygulama daha var.
Çok basit ve ucuz. Maçı niye bir tek orta hakem yönetiyor? Her yarı sahayı kontrol eden iki hakemle maçlar niye oynanmaz? Böylelikle hakemler hem daha az koşup yorulmayacaklar hem de mental ve fizik olarak daha diri kalacaklar. Dünya futbolundaki yükselen tempo ve 7 bin metrekarelik alanı genel olarak bir adamın kontrol etme zorunluluğu tıbben mümkün değil.
Sonuç olarak; aslında hakem hatalarını sıfırlamak futbolun geleceği için de çok sevimli değil. Tabi bu tamamen bir felsefi bir cümle. Hakem hatalarının ortadan kalktığı, bu hatalarla maç kazanmanın ve kaybetmenin minimuma indiği bir spor, insan ruhuna ne kadar uygun, bilemiyoruz. Çünkü güçlünün güçsüzü hep yendiği bir spor ya da güçsüzün güçlüyü zaman zaman hakem hatalarıyla yenemediği bir spor nasıl popüler kalabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA