Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), petrol piyasalarındaki durumla ilgili olarak ilk kez bir rapor yayınlamış.
Haber, Petrol Fiyatları Düşünce Bayi ve Şirketlerin Kâr Marjı Arttı başlığıyla 27 Nisan tarihli SABAH'ın Ekonomi sayfalarından birinde yer almış.
Haberde, ayrıntıya girilmeden, şirketlerin "kâr marjlarının arttığı" ifadesine de yer verilmiş.
Okurumuz Murat Altınkaya'nın notu, işte bu noktada itirazlar içeriyor.
"Haber toplumu yanlış ve göreceli yönlendiriyor. Ben ilgili sektörde 8 adet bayilik ve 12'nin üzerinde istasyon işleten iş sahibiyim. Muhabirin ifade ettiği 'kârlar arttı' ifadesini bize açıklamasını rica ediyorum... Artan bir kâr yoktur. Matematik ve yüzde oyunları ile yükselmiş görülen birim kârlılıklar topluma yanlış mesaj vermektedir. Düşen akaryakıt fiyatları % olarak birim kârlılığı artırmış görünse de istasyonların cirosu paralel düştüğünden ve bu orana ciroya uygulanarak kar ortaya çıktığından haber göreceli, hatta bayinin içinde bulunduğu sıkıntıları yok sayar biçimdedir. Brüt kâr içinden aşağıdaki kalemler düşüldükten sonra bayiye kalan yatırımının karşılığının çok altındadır. En düşük bayi yatırımı 1.000.000 $'dır. K.Kartı komisyon (Min %1.5 ertesi gün hesaba geçmeli), Promosyonlar (Min.%1.5 M3 başına), cari hesap kredi maliyeti (%2 aylık), personel, elektrik vs, vergi (%2), istasyon edinme maliyeti,bayilik, otomasyon giderleri (%2), Hepsi bu paranın içindedir. Görüldüğü gibi kâr artsa bile % olarak ele geçen brüt azalmakta, sabit giderler aynı durmaktadır. Durumun bu örnekle incelenmesi toplumun nasıl yanıltıldığını daha iyi anlatacaktır."
Evrim Ergin'in yanıtı:
"Haberde yoruma dayalı bir değerlendirme yok. Hesaplamalar ve çıkarılan grafikler bize ait değildir. Ayrıca haberde bayilerin her birine göre özel bir değerlendirme yapılmadı, sektörün bütününe ilişkin veriler sunuldu. Öte yandan devletin akaryakıttan aldığı vergi miktarı sabittir. Rafineri çıkış fiyatı düştükçe, pompa fiyatları buna paralel düşmediği için rafinerinin, dağıtım şirketlerinin ve bayilerin kâr marjlarının artması da doğaldır. Ülkemizde toplam akaryakıt tüketiminde kriz ve fiyatlarla bağlantılı büyük bir düşüş veya artış yaşanmamıştır. Dünya genelinde ham petrol fiyatlarındaki düşüş yüzde 60'ların üzerindedir. Devletin vergi geliri de sabittir. Pompa fiyatlarında ise buna paralel bir düşüş olmadığına göre bu paranın nereye gittiğini görmek gerekiyor. Türkiye'de rafinerinin kâr marjı düşmüştür, ancak nedeni farklıdır. Çünkü ham petrolü yüksek fiyattan satın almıştır. Bununla ilgili haberleri de geçmişte yaptık. Bayilerin promosyon sıkıntıları ve ana dağıtım şirketleri ile aralarındaki sıkıntılar ile ilgili konular başka bir haberin konusu olabilir. O konularla ilgili de zaman zaman haberler yapıyoruz."