SON zamanlarda "benimle ilgili haber yalan" itirazları arttı. Bunların sonuncusu, 23 Kasım tarihli Günaydın ekinde sürmanşetten Sevişen Yabancı Sınır Dışı Ediliyor şeklinde verilen bir magazin haberi. Buna göre, Kutsal Damacana adlı yeni bir filmde rol aldığı belirtilen manken Sayyumi çalışma izni olmadığı için Yabancılar Polisi tarafından aranmaktaydı. Asıl adı Sanne Sook Ursem olan Sayyumi'nin bu filmde Şafak Sezer'le sevişme sahneleriyle "gündeme geldiği" belirtiliyordu.
Ursem "gerçekle ilgisi yok" diyerek bir açıklama gönderdi:
"Geçtiğimiz yıl Boğaziçi Üniversitesi'nde değişim öğrencisiyken, söz konusu habere konu olan filmde Şafak Sezer'in ricası üzerine rol aldım. Üç hafta önce geldiğim Türkiye'de son olarak filmin dublajında bulunma isteklerini reddettim. Reddettiğimden ötürü telefonla tehdit edildim. Güney Koreli değil Hollandalıyım. O dönemde Türkiye'de bulunuşumun da nedeni, kaçak çalışma değil, öğrenci vizesi ile Boğaziçi Üniversitesi'nde değişim öğrencisi olarak bir yıl öğrenim görmüş olmamdır. Yabancılar Departmanı tarafından arandığım doğru olmadığı gibi, Şafak Sezer'le "rol icabı seviştiğim" yalandır, filmde rol aldığım bir sevişme sahnesi yoktur."
İzinsiz çalışma
Muhabir Mehmet Çalışkan'ın yanıtı: 'Kutsal Damacana'nın ortak yapımcısı Şenol Zencir, Günaydın'da yayınlanan haberden sonra Yabancılar Şube Müdürlüğü'nün Ursem'in adresini bulmak için şirketin ofisine geldiğini, çalışma izni olmayan bir yabancı uyruklu kişiye 'Kutsal Damacana'da rol verdikleri için kendilerine 6 bin YTL ceza kestiklerini dile getirdi. Sanne Euk Sook Ursem'in 'Kutsal Damacana'nın başrol oyuncusu Şafak Sezer ile sevişme sahnelerinde yer aldığı fotoğraflanmıştır. Sanne Eun Sook Ursem'un vizesi 7 Ağustos 2007'de dolmuş olup 'filmin çekimleri ise eylül ayında gerçekleştirilmiştir. Ursem, hem vize tarihinin dolmasından sonra hem de öğrenci vizesiyle çalışmakla 'Kaçak işçi' konumuna düşmüştür."
Yorum:
- Habere konu olan bilgiler muhabire yapımcı tarafından iletilmiş. Bu durumda, "acaba bana bu bilgi neden iletildi?" diye sormalıyız. Sonra haberde adı geçen kişi veya temsilcisinin görüşlerini almalıyız. Yani "taraf"lara söz hakkını teslim eden bir habercilik yapılmalı. O zaman bu tür "sonradan görüş verme"lere gerek kalmaz.
- Haberde sanki tek "suçlu" oyuncu imiş gibi bir görüntü var. Oysa yasaya göre kaçak/izinsiz insan çalıştırmak suç. Yabancı çalıştıranlar izin vs sormuyorsa, emin olmuyorsa onların da haberlerde belirtilmesi gerekir.