Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Oto hırsızlığı ve gerçekler

KAMU düzeni ve güvenlikle ilgili bazı haberlerde hem haberin toparlanmasında hem de yayını sonrasında arada sırada sorunlar yaşanıyor.
Haber öyküsü içinde eğer istihbarat, gizliyarı gizli belgeler, örtülü operasyon gibi unsurlar varsa muhabirin işi daha zor, editörün işi daha hassas.
Haber toplamada engeller aşılsa bile, sonradan yalanlama gelebilir. Oysa inandırıcılık her haber için geçerli bir ilke.
30 Aralık Cumartesi günü yayımlanan, oto hırsızlığıyla ilgili bir haber işte bu meseleyi gündeme taşıdı.
Kadın Astsubay Oto Hırsızlık Çetesini Çökertti başlığıyla iç sayfalarda verilen haberin spotunda bir kadın astsubayın otomobil çalan ve piyasaya süren bir çetenin içine sızdığı ve çete üyelerinden birinin sevgilisi rolüne girerek yakalanmalarını sağladığı anlatılıyordu.
İzmir Emniyet Müdürlüğü ve Aydın İl Jandarma Komutanlığı'nın ortak operasyonunda kadın astsubay bir ay boyunca "çete üyesi" Y.Y. ile "arkadaşlık yapmış" ve böylece elde edilen bilgilerle çete çökertilmişti. Ama aynı gün bir yalanlama geldi.
Aydın Valisi Mustafa Malay, "Kamuoyunda algılanış şekli itibarıyla söz konusu haber gerçeği yansıtmamaktadır" demekteydi, gönderdiği düzeltmede.
Devamında şu itiraz var:
"Aydın'da bir otomobil firmasından çalınan araçla ilgili soruşturma çerçevesinde istihbarat çalışmaları ve kamera görüntülerinden kimlikleri deşifre edilen çete üyeleri, Aydın İl Jandarma Komutanlığı ve İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin ortak operasyonuyla İzmir İli Karşıyaka ilçesinde 26-28 Aralık 2006 tarihlerinde çalıntı araçlarla suçüstü yakalanmışlardır. Bütün bu çalışmalar esnasında Aydın İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli herhangi bir bayan astsubayın doğrudan veya dolaylı olarak çete üyeleriyle herhangi bir irtibatı olmamıştır. Dolayısıyla habere konu olan çete üyeleriyle bayan jandarma personelinin ne bir teması ne de bir sevgili rolü oynaması söz konusu değildir."
Merkez Haber Ajansı muhabiri Fatih Şendil haberin nasıl elde edildiğini ve geliştiğini ayrıntılarla bana anlattı.
Kaynakları ile ilişkilerini zedelememek için bazı bilgileri saklı tutmamı rica etti. Buna meslek ilkeleri gereği anlayış ve saygı gösteriyorum.
Şu kadarını açıklayabilirim:
Şendil bazı ayrıntıları öğrenince Aydın İl Jandarma Komutanı'nı aramış ve ona "çökertme operasyonuna katılan kadın acaba istihbaratçı mı, astsubay mı?" diye sormuş.
"Astsubaydır, böyle yazabilirsiniz" yanıtını almış.

***

'Haber
doğrudur'
GAZETECİ ve okurlar özellikle siyaset ve bürokrasiden gelen yalanlamalara alışkın. Türkiye'de Bilgi Edinme Yasası gibi yeni gelişmelere rağmen haber toplamak, içerik doğrulatmak sanıldığından daha zor.
Öte yandan, mahkeme yoluyla tekzip yönteminde de anlamsız bir enflasyon olduğu (her ne kadar hatanın bir kısmı gazetelere ait olsa da) aşikârdır.
Haber özneleri ve gazeteciler farklı, bazen zıt saiklerle hareket eder. Vali Malay'ın tepkisinde temsil ettiği kurumla ilgili haklı endişeler rol oynamış olabilir, ama gazeteci verdiği ayrıntıların doğruluğu ile haber değeri ve "kamu yararı"na bakar.
Bu haberle ilgili olarak muhabiri haklı buluyorum.
Elde ettiği bilgileri, bana açıkça aktardığı kaynaklardan doğrulatmış. Haberle uğraşmış. Bu nedenle, kanaatim odur ki, SABAH'ın haberi doğrudur.
Bir itirazla: Haberde kadın astsubayın kurduğu ilişki "arkadaşlık" olarak tanımlanıyor. Bu sempati ve flört ilişkisi de olabilir, başka bir "çıkar ilişkisi" de.
Oysa spotta "çete üyelerinden birinin sevgilisi rolü oynadı" deniyor. Haberde bunu destekleyecek bir ipucu yok. Bu, tam bilinmeyen bir ilişkiye yanlış olabilecek bir isim takmaktır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA