Doğu'da, Güneydoğu'da sorunlu pek çok okul var. Hatta okul olmadığı için sorunlar var elbette. Ama, "Batıdaki hatta İstanbul'daki pek çok okulun da kendine özgü ağır sorunları var " diyor eğitimci dostlar. Oralara da el atın göreceksiniz. Pek çok varoş bölgede. Hatta merkezlerde tuvaleti, bahçesi, dersliği beter pis, kötü bakımsız nice eğitim kurumu (!) mevcut gerçekten de. Ama bu gün iyi şeyler de oluyor, olanak sağlanırsa bu minikler ve gençler neler neler yapabiliyor onları paylaşmak istiyorum sizinle . Örneğin İstanbul'da özel bir okulda "liseli mucitler" bakın neler becermiş. Yoksunluk bölgesindeki akranlarına da bu şanslar verilse daha nice mucit oralardan da çıkmaz mı siz karar verin.
İLK YERLİ RADYO TELESKOPU: Dikkat çekici projelerden biri. Özel İzmir Amerikan Koleji öğrencilerinden Aral Gülyapan ve Uğurdoğan Gül'ün hazırladığı teleskop, verileri detayları ile bilgisayara aktarıyor. Dünyanın birçok yerindeki rasathanelerde kullanılan teleskobu Türkiye'de ilk kez bu genç kardeşlerimiz üretti.
ÇEVRE DOSTU TANKER: Gerçekten de çevre dostu bir proje. FMV Özel Işık Lisesi öğrencilerinden Güneş Parlakgül ve Yonca Karadeniz
ise, tanker kazalarının denizde oluşturduğu kirliliğe karşı yeni bir tanker modeli tasarlayarak, ham petrolün yayılma riskini en aza indirmeyi amaçlamışlar. Parlakgül, "Dünyada petrol tankerlerinin yaptığı kaza nedeniyle doğa çok büyük zarar görüyor. Ürettiğimiz yeni tankerde de petrolün denize yayılmasını engelleyecek hızlı bir önleyici mekanizma oluşturduk" diyor.
GÖRME ÖZÜRLÜLERE ÖZEL BASTON: Görme özürlü vatandaşlarımıza bayram ettirecek çok önemli ve desteklenmesi gereken bir proje . İzmir Fen Lisesi öğrencilerinden Fatih Şimşek ise, danışman öğretmeni Engin Dinçer'in desteğiyle görme özürlülerin yolda yürümesine yardımcı Ultrasonik Beyaz Baston tasarlamış. Türk Patent Enstitüsü'nden patentini de aldığı cihazla Türkiye'deki 100 bin görme özürlünün en büyük sorunu olan kent içi ulaşım problemini çözmeyi amaçladığını söyleyen Şimşek, "Baston içindeki sensörler 1.5 metre ila 10 cm. arasında, kişinin yürüme hızına göre ayarlanan mesafelerde, yerin taramasını yaparak ses ve titreşimle uyarı yapıyor. Örneğin kaldırım varsa farklı, çukur varsa farklı uyarı veriyor" diye konuşuyor.
KLOR KULLANMADAN HAVUZ TEMİZLİĞİ: Bir başka ilginç projeyi ise Niğde Özel Sungur Bey Lisesi öğrencileri Sinem Özçelik ve Hande Çam hazırlamış. Kimyasal klor kullanmadan havuz temizliğini amaçlayan öğrenciler, tuzlu su içindeki doğal kloru açığa çıkararak temizleme yapmayı başarmışlar. Sinem Özçelik projelerini şöyle anlatıyor:
"Havuzlarda kullanılan klor ciltte tahriş, gözlerde ve saç diplerinde yanmalara neden oluyor. Biz havuza tuzla su verdik. Sonar panel ile depoladığımız güneş enerjisi ile tuzu ayrıştırarak içindeki doğal klorun ortaya çıkmasını sağladık. Bu şekilde de su temizlendi."
BİTKİSEL MAYALARDAN PEYNİR
Eskişehir Anadolu Lisesi'nden Mine Egvatan ve Pınar Tüfekçi ise anneannelerinden öğrendikleri bitkisel mayalarla peynir üretmişler. Anadolu topraklarında birçok doğal gıda üretim metodu olduğunu anlatan Mine Egvatan, "İncir ve sedir ağacı özlerinden peynir ürettik. Çok lezzetli ve doğal sonuçlar elde ettik.
En basit tariflerinden biri 1 kg sütün içine bir adet sedir ağacı kozası bırakın.
Yaklaşık 80 dakika sonra süt pıhtılaşmaya başlıyor ve peynire dönüşüyor" diyor.