Geçen yılın sonunda İstanbul'a gelip Babylon'da konser veren Michael Franti ile müzik dergisi Roll'da yapılmış bir söyleşi vardı. Meğer Franti ayakkabı giymezmiş!
Franti dört yıl önce Orta Amerika'ya gidiyor. Bakıyor kimsenin ayakkabısı yok. 'Ben de ayakkabısız gezersem, insanların halini daha iyi anlarım' diye düşünüyor.
Üç gün içinde alışmış çıplak ayakla dolaşmaya. Franti o gün bugündür, özel durumlarda giydiği tokyoyu filan saymazsak, hiç ayakkabı kullanmıyormuş.
Franti'nin yaptığı bir model olabilir mi? Sanmıyorum. Hele ayakkabının şıklığına ve 'güvenli' ortamına alışanları vazgeçirmek iyiden iyiye zordur.
ooo
Neyse... Ayakkabı deyince insanın aklına yürümek geliyor. Yürümek geniş bir konudur aslında. Mesela bir süre önce David le Berton imzalı 'Yürümeye Övgü' diye bir kitap çıkmıştı. Birçok köşe yazarı bundan heyecanla, övgüyle ve kendilerinden örnekler vererek söz etmişti.
Sahi! Bir düşünün: Nereden nereye yürürsünüz? Eskiden mi daha çok yürürdünüz, şimdi mi? Kimle, nasıl yürüyorsunuz: El ele, omuz omuza, kol kola?
ooo
Gezi-Travel dergisi mart sayısında çok hoş bir ilave vermiş. Şöyle bir bakıp atılacak cinsten değil. 'Saklamalık'!
Bu küçük kitapçığın adı 'İstanbul Yürüyüşleri'.
Önce 10 güzergâh belirlemişler. Sonra da buralarda yürürken görüp gezebileceğiniz toplam 200 yer (tarihi eser, dükkân, kafe vs.) öneriyorlar.
Bakalım bu 10 güzergâh nelermiş: Sultanahmet'ten Kumkapı'ya... Çukurcuma'dan Cihangir'e... Galatasaray'dan Tünel'e... Galata'dan Karaköy'e... Karaköy'den Dolmabahçe'ye... Kadıköy'den Bahariye'ye... Çemberlitaş'tan Süleymaniye'ye... Samatya'dan Yedikule'ye... Ayrıca başlıbaşına bir tur olan Mısır Çarşısı ve Haliç-Balat civarı...
ooo
İstanbullu okurlarımızdan yürümeye ve kenti tanımaya meraklı olanlar Gezi'nin mart sayısını kaçırmasınlar. Üstelik bu birinci ilaveymiş. Sanırım önümüzdeki sayılarda yeni güzergâhlar olacak.
Tabii itiraz edenler çıkacaktır: "Kardeşim ben Ankara'da (İzmir'de vs) oturuyorum. İstanbul yürüyüşlerinden bana ne?" Haklısınız da önemli olan 'fikir' değil mi? Siz de yaşadığınız kente ilişkin üç beş güzergâh belirleyebilir, mesela her hafta sonu bir rotayı takip edebilirsiniz. Özellikle işine otomobille gidip gelenlere hararetle tavsiye ederim.
Yürümek iyidir!