Romancı, hikayeci ve gezi yazarı Buket Uzuner, seyahat kültürümüzün gelişmesinde rol oynayan başlıca yazarlarımızdan.
New York Seyir Defteri, Şehir Romantiğinin Günlüğü ve
Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları adlı gezi kitapları, farklı coğrafyaları, kültürleri ve insanları anlatır. Her bir kitabı ile okurunu oturduğu yerden yolculuğa çıkartan Buket Uzuner, peki kendi seyahatlerinde neler okur, dünyada nerelerden kitap satın alır ya da dünyada en sevdiği yer neresidir? Hem seyahat etmeyi hem de kitapları seven herkesin merak edecekleri soruları edebiyatımızın gezgin yazarı Buket Uzuner'e sorduk.
-
Seyahatlerinizde ne tür kitaplar okursunuz?
- Seyahat için özel bir kitap türü seçmem. Ancak hiç bilmediğim bir şehir ve/ya ülkeye gidiyorsam, oranın özellikle tarih ve yemek kültürünü anlatan seyahat kitapları alırım. Geçen kış Yeni Zelanda'ya giderken çok sevdiğim Katherine Mansfield'in öyküleri ve Maori kültürüne ilişkin kitaplar aldım. Bu her zaman böyle olmuyor, örneğin Girit'e giderken elimde İpek Çalışlar'ın güzel biyografisi
Latife Hanım vardı, o kalın kitapla dolaştım Hanya'da.
-
Seyahatlerinizde e-reader (eokur) kullanıyor musunuz?
- Evet. Amaç kitap okumaksa, insan bir yöntemi seviyor diye başkasından vazgeçmek zorunda değil. Kağıttan kitap okumayı vazgeçemeyecek kadar çok seviyorum, ama bu benim yeni bir kitabı binlerce kilometre uzakta yayımlandığı gün hem de çok uygun fiyatla elektronik okurda okuma merakıma engel olmuyor. Olanağınız varsa her ikisi de iyi.
- Seyahatlerinizde en çok hangi internet uygulamalarını kullanıyorsunuz?
- Tripadvisor, gezinet, amazon, seslenenkitap. com, keyclink.com, hotel.com.
- Seyahatlerinizde yanınıza neler alırsınız?
- Yolculuk defteri (Moleskine), ona yapıştırılacak bilet, kartpostal v.b. için uhu, kalemler, kitap, e-okur, mutlaka güneş gözlüğü, özellikle içindeki radyo ve internet için cep telefonu, tablet, kulaklık, gıda farklılıkları nedeniyle oluşabilecek mide-bağısak sorunlarına ilaç, C-vitaminli aspirin, ışıkta uyumaya yarayan göz bandı ve arazide kullanılacak şarj aletleri.
- Size göre gezgin olmayı en iyi hangi kitap anlatır?
- Evliya Çelebi'nin
Seyahatname'si. 17. yy koşullarında 40 yıl at sırtında Doğu Avrupa'dan Kafkaslar'a, Akdeniz'den Kızıldeniz'e, Anadolu ve Ortadoğu'yu gezip, 10 cilt seyahatname yazan bu büyük gezgin, kuşkusuz en çok Türklerden ilgi beklemektedir.
- Seyahat etmeyi seven birine kitap hediye etmeye karar verdiniz. Seçimiz ne olurdu?
- Gidilecek yer kadar, yolculuğun kendisini, yolda yaşadığı, karşılaştığı hayatı seven insanlara eğer hâlâ okumadılarsa
Güliver'in Seyahatleri ve
Küçük Prens'i öneririm. Jack Kerouac'ın ve bendenizin
Yolda kitapları da olabilir.
- Dünyadaki kütüphaneler arasında favoriniz var mı?
- Dünyadaki bütün kütüphaneleri görmediğim için, benim gördüklerim arasında New York Halk Kütüphanesi en güzelidir, derim.
Uzun Beyaz Bulut-Gelibolu romanını yazarken bir yıl o kütüphanede Anzak ve İngiliz belgelerini çalışmış ve orada yazmıştım.
- En sevdiğiniz kitapçıları saymanızı istesek..
- Görebildiklerim arasında New York, Union Square'deki Barnes and Nobles, Londra'da Waterstones'lar, İstanbul'da Suadiye Remzi Kitabevi'ni severim.
- Her kitapseverin dünyada mutlaka görmesi gereken yerler nereler?
- Kitapsever çok genel bir tanım, eğer bana Cervantes-severler derseniz, mutlaka Madrid yakınındaki doğum yeri olan Alcala de Henares'teki müze-evi, Sheakespeare-severler derseniz; İngiltere'de yazarın doğduğu Stratford upon Avon kasabasını, Anna Karenina-severler için Tolstoy'un Moskova'daki müze-evi, Kafka- severler Prag'ı, Sait Faik'çiler de Burgaz Ada'yı ziyaret etsinler, diye başlayıp çok uzayan bir liste yapabilirim.
- Dünyada en sevdiğiniz yer neresi?
-
New York Seyir Defteri adlı gezi kitabımda "Eski kocam Paris, sevgilim New York, can dostum İstanbul" diye yazmıştım, bu şehir aşklarıma Madrid, Berlin ve Roma'yı da ekleyebilirim. Ancak İstanbul gözbebeğim, İzmir anne, Ankara baba ve ODTÜ şehrim. Bir de Kaş var çok sevdiğim... İnsan kendine benzeyen şehirleri seviyor. Zaten dikkatle bakarsanız, sevdiğim şehirler arasında da benzerlikler var.
- Unutamadığınız bir tatil anınız var mı?
- Olmaz mı? Bazı anılar güzelliği ve/ya felaketi nedeniyle unutulmazlar, biliyorsunuz. Geçen yıllarda 50 tanınmış gezi yazarı, romancı ve gazetecinin hayatlarındaki en berbat seyahat anılarından derlenmiş "Keşke Gitmez Olaydım" manasına gelen
I Should Have Stayed Home (Evde Çıkmamalıydım) kitabı, hevesle gidilip, hüsranla dönülen seyahatlerden oluşuyordu ve hayli ironikti.
- Issız bir adaya düşseydiniz yanınızda götüreceğiniz tek kitap hangisi olurdu?
-
Don Kişot