Kozan Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleşen programda restorasyon firması yetkililerinden bilgi alan Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden akademisyenlerden oluşan heyet daha sonra tarihi kaleye çıkarak proje çalışmalarını yerinde incelediler.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsüm Tanyeli; Kozan Kalesi ile ilgili çalışmalara geçen yılın bahar aylarında başladıklarını, koruma kuruluna da rölevelerini götürdüklerini aktardı.
Neler yapılabileceği konusunda bir takım değerlendirmelerde bulunduklarını aktaran Prof. Dr. Tanyeli, 'Korunmasına yönelik kararların geliştirilmesi ve nasıl kullanılacağını aramızda değerlendirdik. Kozan'da kültür varlıkları adına yapılan dikkatimizi çekici ve arzu ettiğimiz çok önemli değişimler var. Kent kalitesi ve kent kültürü açısından Kozan 10 yılda önemli bir mesafe kat etti.' diye konuştu.
TURİZM SADECE DENİZ, KUM VE GÜNEŞTEN İBARET DEĞİL
Dünyada alternatif turizmlerin hem güzergahlar hem de farklı arayışlar olarak değiştiğini ifade eden Gülsüm Tanyeli, 'Turizm anlayışı sadece deniz, kum ve güneşle sınırlı değildir. Ülkemizde artık 77 milyon insan yaşıyor. Kozan özellikle güneyde doğa harikası ve çok önemli bir tarihsel geçmişi olan bir ilçemizdir. Kozan merkezi, kalesi ile beraber çok önemli bir potansiyele sahip. Kozan'ın turizmde geldiği nokta ile insanları buraya çekebilecek belirli bir payı alacaktır.' dedi.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar da Kozan Kalesi'nin tarih boyunca hangi dönemlerde kullanıldığını irdelediklerini belirtti. Kalenin geçirdiği dönemleri araştırdıklarını dile getiren Prof. Dr. Sayar, 'Bununla ilgili restitüsyon ve belgeleme çalışmaları ile araştırmalarımız kısa zamanda sonuçlanacak. Belgeleme çalışmaları tamamlanana kadar ilgili kurum ve kuruluşlara sunulacaktır. Çalışmalarımızın sürdürülüp sürdürülmeyeceğine ona göre karar verilecektir.' diye konuştu.
Kozan Kalesi Restorasyon ve Röleve Projesi çalışmasının oldukça zor olduğunu ifade eden İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yegan Kahya; 'Kale projesi çok zor özveri ve cesaret isteyen bir proje. Projeleri gördük. Röleveleri en çağdaş yöntemlerle çizilmiş. Güzel bir çalışma olmuş. Umarız bundan sonrası için de projeler üzerinde konuşulur. Kente daha iyi nasıl kazandırılabilir bu alan diye düşünmeliyiz. Tarihçi ve restorasyon uzmanı arkadaşlarla beraber bundan sonraki süreci tanımlama adına önemli girişimlerimiz devam edecektir. Burası da artık yavaş yavaş kent halkının kullandığı bir mekan haline gelecektir.' diye kaydetti.
BİR HAYALİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Belediye Başkanı Kazım Özgan, Kozan'ın çılgın projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Kozan Kalesinde saraylar, mahzenler, kışlalar ve mağaraların bulunduğunu dile getiren Özgan, 'İnşallah dünya kültür mirasına biz burayı kazandıracağız. Neticesinde tarihi değerlerimizi korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalarımız devam ediyor. ' açıklamasında bulundu.
Kalede gerçekleştirilmesi planlanan projelerin içeriği hakkında bilgi veren Başkan Özgan; 'Kozan Kalesinde restorasyon ile birlikte müze ile restoran ve kafeler olacak. Yine kalemizde eski tarihi canlandıran savaşların yaşandığı alanlar olacak. Ayrıca daha önce projelerimiz arasında olan teleferik bu projeye dahil edeceğiz' diye konuştu.
Üç Kare Yapı İnşaat Restorasyon firma yetkilisi Yavuz Kuytul da 'Kozan Kalesi röleve ve restorasyon projesini yapmak üzere geçen sene çalışmalarımıza başlamıştık. Şuanda röleveleri teslim ettik. Bugün hocalarımızla beraber Kozan'ı daha güzel noktalara getirebilmek için kalede neler yapabiliriz bütün bu çalışmaları değerlendirdik.' dedi.