Kayseri'deki Kültepe Höyüğü'nde yapılan kazılarda, günümüzden 4 bin 500 yıl öncesine ait çok büyük bir anıtsal yapı bulundu.Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılından itibaren Kaniş'te sürdürdükleri kazılarda günümüzden 4 bin 500 yıl öncesine ait büyük bir anıtsal yapıyla karşılaştıklarını söyledi.
Binanın şimdilik 75x60 metrelik bölümünün gün yüzüne çıkarıldığını ifade eden Kulakoğlu, "Bu binanın Anadolu ile Ortadoğu'da bu kadar büyüğü yok. Şu anda da yapının sadece bir köşesindeyiz. Tamamına ulaştığımızda olağanüstü büyük boyutlarda bir yapıyla karşılaşacağız. Bu yapı gerçek anlamda özel bir ev, ikametgah değil. Büyük olasılıkla bir idari yapı. Kaniş beyinin, kralının oturduğu ya da krallığını idare ettiği bir yapı olduğunu düşünüyoruz" dedi. Kulakoğlu, bu yapının, içinde ve etrafında verdiği bulgu ve belgelerle de önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu yapıyla ilişkili olarak yaklaşık bine yakın mühür baskı ele geçirildi. Bunların bugün Tell Beydar dediğimiz Kuzey Suriye bölgesinden gelmiş mühürler olduğunu düşünmekteyiz. Bu bize o dönemdeki uluslararası sistemli bir ticaretin varlığını anlatıyor. Bu ticaretin büyük ölçüde de Kültepe merkezli olduğunu, Asurlu tüccarlardan yaklaşık 500 yıl önce de Kuzey Suriye ile Anadolu arasında sistemli bir ilişkinin varlığını göstermesi açısından önemli. Önümüzdeki yıllarda yapılacak kazılar bu yapının ve bu ticari sistemin niteliğini bize gösterecek diye düşünüyoruz."