Burdur Ağlasun'da yüzyıllara inat toprağın altında öylece uzanan Sagalassos Antik Kenti'nde, 2013 dönemi kazı çalışmalarında 5. yüzyıla ait bir çömlekçi işliği kalıntıları ile karşılaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belçika Katholieke Lueven Üniversitesi'nden Prof. Dr. Marc Waelkens başkanlığında yürütülen çalışmalarda ulaşılan çömlekçi işliğinin Roma İmparatorluğu genelinde bilinen en iyi korunmuş çömlek işliği olduğu düşünülüyor. Mekan, Sagalassos'ta 2013 yılının en önemli buluntuları arasında yer alıyor. Geç Roma döneminde Sagalassos'ta kent ve kent yaşamı hakkında bilgilere yeni bir yön vermesi açısından önemli olduğu düşünülen işlikte bulunan matara kalıplarının bazıları, ustasının içine bastığı yeşil kil hamuru ile birlikte, astarlanıp pişirilmeye hazırlanmış durumda ele geçirildi.
ÇOCUKLUK HAYALİYLE BAŞLAYAN SAGALASSOS KAZILARI
Sagalassos Antik Kenti tarihe yazdırdığı yüzlerce ilginç öykülerden birini daha 1990 yılında kazı ve restorasyon çalışmaları başlarken de not düştü. Heybeti ile her daim insan elinden çıkan her esere konu olan Torosların bir kolu Akdağ ve zaman içinde Akdağ'ın toprakları altında kalan Sagalassos, 20. yüzyıla kadar uyuyor. Çocukken okuduğu çizgi romanlardan etkilenerek Türkiye'de bir kazı yapmanın hayaliyle büyüyen Prof. Dr. Marc Waelkens, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın önderliğinde çalışmalarına başlayana dek.
PERİLER ŞEHRİ SAGALASSOS
Tarihi M.Ö. 12 binlere kadar giden Sagalassos tarihin akışı içinde büyüyerek anıtsal yapılar, heykeller ve çeşmelerle süslendi. M.S. 2. asrın başına kadar da ihtişamını sürdürdü. Sonraki yüzyıllarda gelen depremler, salgın hastalıklar ve Arap akınları nedeniyle terk edildi. Sagalassos, yüzlerce yıl sonra ilk defa Fransız Dr. Paul Lucas tarafından 18. yüzyılda keşfedildi. Lucas, kente 'Periler şehri' adını verdi.