Denizli'nin dünyaca ünlü beldesi Pamukkale'de bulunan Hierapolis Antik Kenti'nde bulunan bin 800 yıllık antik tiyatro yenilenerek aslına uygun hale getirildi.
UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'nde bulunan Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'nde yer alan antik tiyatro günümüzden bin 800 yıl önce yapılması ile dikkat çekiyor. Yapımı 150 yıl süren ve Roma tiyatroları içinde en güzel örneklerden biri olduğu belirtilen antik tiyatro, Milattan Sonra 7'nci yüzyıldaki depremde hasar gördü.
Sahnesinde birçok mitolojik konunun işlendiği tiyatro için 2010 yılından itibaren İtalyan kazı heyeti tarafından çalışma yürütülüyordu. Geçen günlerde ünlü sanatçı Ajda Pekkan'ın da konser verdiği antik tiyatronun kapasitesi yapılan çalışmalar neticesinde 12 bin kişiye çıkarıldı. Türkiye'de sahne binası restore edilen tek tiyatro olan Hierapolis Antik Tiyatrosu için 1 milyon 750 bin TL harcandığı açıklandı.
İKİ BİN BEŞ YÜZ YILLIK KENT
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Hierapolis Antik Tiyatrosu'nda incelemelerde bulundu. Sahne ve merdivenlerdeki çalışmaları inceleyen Vali Demir, yapılan çalışmaların takdire şayan olduğunu söyledi. Bu sahnenin Denizli ve Türkiye için çok önemli olduğunu kaydeden Vali Demir, şöyle konuştu: 'Denizli ve ülkemiz için çok önemli bir çalışmanın sonuna geldik. Bilindiği gibi Denizli 19 antik kenti, 800 civarında arkeolojik esere sahip olan bir kent. Bu şehrin en önemli eserlerinden bir tanesi de Hierapolis Antik Kenti'dir.
Burası Pamukkale travertenleriyle iç içe olan ve yaklaşık 2 bin 500 yıllık bir kent. Bu kentin en önemli eserlerinden bir tanesi de Hierapolis Antik Tiyatrosu'dur. Yaklaşık 12 bin kişinin içinde bulunabildiği 50 basamaktan inanılmaz bir yapı. Bu yapının belki de Dünya'da çok nadir olan bir kısmını sizlerle paylaşacağız. Buradaki sahne çalışmasının restorasyonu tamamlandı.'
BU ANTİK KENT TÜRKİYE'DE TEK
Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'nin başka bir benzerinin olmadığını kaydeden Demir, 'Biz iddia ediyoruz, Türkiye'de ve Akdeniz havzasında bu şekilde ayağa kaldırılmış bir antik kent yok. Bu anlamda Türkiye'de ve Akdeniz havzasında bir ilki gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu paylaşıyoruz' dedi. Buradaki sahne çalışmasının Denizli'nin neredeyse 50 yıldır beklediği bir çalışma olduğunu anlatan Demir, şunları söyledi: "1838'deki görüntülere baktığımızda burası yerle bir, bir toprak parçası. Burası Milattan Sonra 1. yüzyılın yarısında başlayıp 150 yıl sonra Milattan Sonra 3'üncü yüzyılda hizmete sunulmuş bir tiyatro.
Yaklaşık bin 800 yıllık bir eser.'' Antik tiyatronun 7'nci yüzyıldaki bir depremle yerle bir olduğunu kaydeden Vali Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sahne yıkılıyor. Son 50 yıldır bu sahnenin ortaya çıkarılmasıyla ilgili çalışma yapılıyordu. 3 bine yakın eser dışarıdan toplanarak buraya getiriliyor ve 3 yıllık bir süre içerisinde bu restorasyon tamamlandı. Sahnenin yüzde 95'i orijinal parçalardan oluşmuş ve böylece çok güzel bir eseri hem Denizli'ye hem de Türk Arkeoloji bilimine kazandırmış oluyoruz.'
VİDEO İÇİN TIKLAYIN