Gökova Körfezi'ndeki Kleopatra Adası olarak da ünlenen Sedir Adası'na hafta içi 5 gün sürekli Rus turist geliyor.
Akyaka ve Çamköy'den teknelerle Sedir Adası'na günübirlik tura çıkan Rus turistler Kuşadası, İzmir, Antalya, Marmaris, Bodrum, Fethiye ve Dalyan'dan tur otobüsleri ile Sedir Adası'nı ziyaret ediyor.
RUSLARIN GÖZDESİ SEDİR ADASI
Akyaka Deniz taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş, hafta içi her gün 50 ile 200 kişilik gezi teknelerin Sedir Adası turuna çıktığını söyledi. Gümüş, 'Sedir Adası turları Mayıs ayında başlayıp, Ekim ayı sonuna kadar devam ediyor. Son yıllarda gözle görülür derecede Rus turistlerin ilgisini çekiyor. Hafta içi yoğunluğu yabancı turistler oluşturuyor. Özellikle Rus turistler Muğla'nın dışından İzmir, Kuşadası ve Antalya'dan tur acenteleri kanalıyla Sedir Adası'nı ziyaret ediyor. Günlük ortalama 600 yabancı turist bu gezilere katılıyor. Akyaka'dan başlayan tekne turu, önce Sedir Adası'na uğruyor. Yaklaşık iki saat Sedir adasında denize giriyorlar. Sedir Adası'nın kumsalı özel bir kum olduğu için sadece ve sadece kumu görmek için gelen turistler de var. Rus turistlerin haricinde Alman ve Hollandalı turistler de geliyor. Hafta sonları ise genellikle yerli turist ilgi gösteriyor. ETStur ve Setur gibi tur acenteleri başta olmak üzere günlük olarak Sedir Adası'na turist taşıyor' dedi.
KUMLARDA YATMAK YASAK
Sedir Adası'nın kuzey sahilinde çok özel jeolojik oluşumlar sonrasında meydana gelen ve uzmanların, 'Kalker damlacığı' olduğu tespitini yaptığı kumları korumak için ziyaretçilerin sahile girişi Muğla valiliği tarafından yasaklandı. Yasağın getirilmesinin nedeni ise, çok özel kumların insan vücudunda taşınarak eksilmesi gösterildi. Kumsalın etrafı tel çitle çevrilirken, sadece koyda yüzülmesine izin verildi. Sedir Adası'nda ayrıca AB tarafından desteklen Gökova Bütünleşik Kıyı Projesi, kapsamında uygulanan yasak başarıya ulaştı ve kumsaldaki kum oranında gözle görülür bir artış yaşandı.
KUMUN ÖZELLİKLERİ
Efsaneye göre, adadaki kumlar 3 bin yıl önce Kleopatra için sevgilisi Antonius tarafından 60 büyük gemiyle Mısır'dan getirildi. Gerçekteyse kristal kumlar, karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesiyle oluşuyor. Çapları 1 milimetreden daha küçük olan ve her tanesi aynı büyüklükte bulunan bu özel kum, balık yumurtasını andırıyor. Kumun rengi denizin rengine ayrı bir güzellik katıyor. Sedir Adası'nın kumlarının bir benzerinin Kızıldeniz'de olduğu biliniyor. Birinci derecede doğal ve arkeolojik sit alanı durumundaki adada bulunan kumların ateşte yanma ve kendiliğinden çoğalma özelliklerine sahip olduğu belirtiliyor. Zeytin ağaçlarıyla kaplı adada, doğal güzelliklerin yanı sıra Helenistik ve Roma dönemlerine ait antik tiyatro, agora ve antik liman kalıntıları da bulunuyor. Adada bulunan M.Ö. binli yıllara dayandığı sanılan Dor, Pers ve Romalılardan kalan tarihi eserler ile antik tiyatro da turistlerin ilgisini çekiyor.