Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi ortaklığıyla hazırlanan, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında hibe destek almaya hak kazanan "Kommagene Nemrut Odak Turizm Canlandırma Projesi"ne bu yıl başlanması planlanıyor.
Proje ile Nemrut Dağı'nda çevre düzenlemesi yapılacak. Bu kapsamda, dev heykellerinin bulunduğu 2 bin 206 metre yükseklikteki zirveye rahatlıkla çıkabilmek amacıyla raylı sistem döşenecek. Katırların çekeceği vagonlarla, yaşlı ve engelliler zirveye taşınacak.
Kent merkezinde yapılacak odak binasında ise tarihi ve kültürel eserlerin minyatürleri yer alacak, yöresel yemekler ve el sanatları tanıtılacak.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Nemrut Dağı'nda 2 bin metrekare kapalı alanda akıllı bina olarak yapılan ziyaretçi karşılama merkezinin kaba inşaatının bittiğini, kendilerinin de çok yönlü bir proje ile çevre düzenlemesine başladıklarını söyledi.
Kommagene Nemrut Odak Turizm Canlandırma Projesi'nin toplam maliyetinin 5 milyon 852 bin Euro olduğunu, finansmanının yüzde 80′ini IPA ve kalan kısmını bakanlığın karşılayacağını bildiren Ekinci, projenin bir ayağını oluşturan 5 milyon lira civarındaki çevre düzenlemesinin, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan geçtiğini kaydetti.
Ekinci, "Projenin başlaması ile bitmesi arasında 3 yıllık süre var. Bu yıl içinde başlamayı planlıyoruz" dedi.
"DÜNYADA BU SİSTEM İLK OLACAK"
Adıyaman turizmini genel olarak ele alan projenin tanıtım ve sosyal boyutu bulunduğunu ifade eden Ekinci, Nemrut Dağı'nın ve Perre Antik Kenti'nin çevre düzenlemesi yapılacağını, kent merkezinde 3 bin metrekarelik alanda müze ile entegre yapılacak odak binasında tarihi ve kültürel eserlerin minyatürleri ile yöresel yemekler ve el sanatlarının tanıtılacağı atölyelerin olacağını, Kommagane dönemi karakterlerini kullanarak bir bilgisayar oyunu hazırlanacağını, festival alanı düzenleneceğini, ören yerlerine yakın köylerde ev pansiyonculuğunun geliştirileceğini anlattı.
Kültür turizmine genelde orta yaş ve üzeri grubun katıldığına işaret eden Ekinci, engelli ve yaşlıların katırlara binerek zirveye çıktığını ancak yolunun çok sağlıklı olmadığını belirtti. Engelli ve yaşlıların kolaylıkla taşınacağı raylı bir sistem kuracaklarını bildiren Ekinci, şunları söyledi:
"Nemrut Dağı'na yürüyüşün başladığı noktadan batı terasına 2 kilometrelik ray döşenecek. Gidiş ve geliş iki ray olacak. Her biri bağımsız hareket eden ve aynı anda çalışabilecek 6 vagonumuz olacak. Her birini iki katır çekecek. Vagonların prototiplerini de felçli olan bir makine mühendisi, bir engellinin bütün ihtiyaçları göz önüne alarak hazırladı. Yaya yürüyüş yolları da düzenlenecek. Dağa tırmanma mesafesi 800 metre. Zorlu bir coğrafyada olduğu için yaklaşık 20-25 dakikada çıkılıyor. Raylı sistemle daha kısa sürede zirveye ulaşılacak. Dünyada bu sistem ilk olacak. Engelli ve orta yaş üstü insanlar buraya gelirken çekimser kalıyor ya da gelmiyordu. Bu proje ile böyle bir sıkıntı ortadan kalkacak."
"EN AZ 2.5 MİLYON TURİST ÇEKEBİLİR"
İnanç ve kültür turizmi merkezi olan Adıyaman'a geçen yıl 500 bin turistin geldiğini, Nemrut Dağı'nı ise 47 bini yabancı toplam 80 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Mustafa Ekinci, Uzakdoğu ülkelerinin kültür turizmine büyük önem verdiğini, bu kapsamda tanıtım çalışmaları yaptıklarını ve önümüzdeki yıllarda Japonya'dan çok ciddi turist beklediklerini söyledi.
2012 sonunda yabancı turist sayısında en az yüzde 50 artış beklediklerini ifade eden Ekinci, Nemrut Dağı'nın büyük bir turizm potansiyeli olduğunu vurgularken, şöyle dedi:
"1980′lerde Türkiye'ye 3 milyon turistin geldiği dönemde Kapadokya ve Nemrut'a 100 bin turist gelmişti. 2011 yılında Türkiye'ye 30 milyon turist geldi. Kapadokya'yı 2,5 milyon, Nemrut'u ise 80 bin turist ziyaret etti. Benim projeksiyonuma göre Nemrut da en az 2,5 milyon turist çekebilir. Bunun olabilmesi için altyapı çok önemli."