Orijinalinin yüzde 10'u kadar düşük fiyatla satılan telefonlar görünüşte bire bir benzemesine rağmen telefon satan bayilerin uyarılarını dikkate alan vatandaşlar Çin malı telefonlara ilgi göstermiyor.
Yaklaşık iki üç sene öncesi pazar piyasasının yüzde 10'unu ele geçiren Çin malı telefonlar tezgahlardan kalkıyor. Orijinal telefonlarla görünüşte birebir olan ancak kalitesiz malzemeden üretimi nedeniyle bir çok vatandaşı yeniden telefon almaya yönlendiren Çin malı telefonlara karşı esnaf savaş açtı.
Çin malı telefonların bütçenin yanı sıra radyasyon bakımından insan sağlığını da etkilediğini anlatan telefon bayisi Bora Topal, orijinal telefonların haricinde telefon satmadıklarını bildirdi.
Çin malı telefonlara Hayır diyen Topal, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
"Çin malları telefon piyasasının yüzde 30-40'ını ele geçirdi. Yani pazar payının yüzde 10'unu ele geçirmiş oldu. Bu da şöyle bir sorun ortaya çıkardı. Herkes, orijinali 300-400 TL olan telefonların 100-150 TL'ye aynısını, benzerini daha kolay piyasada bulup satın aldı. Bu durum telefoncular için belki çok önemli değil, ama müşteriler 3-5 ay sonra bunların sıkıntılarını çekmeye başladı. Çin malı telefon ile orijinal telefon arasında görünüşte belki bir fark yok ama, Çin malı telefonda malzemesinin kalitesiz oluşu çok çabuk arıza yapmasına neden oldu."
Telefoncuların da artık durumun farkına vardığını anlatan telefon bayisi Topal, şöyle konuştu:
"Artık Çin malı telefonlar satmamaya özen gösteriyorlar. Bunun tamamen kalkacağını düşünüyoruz. Çünkü herkes, bir kere başı yandıktan sonra ikinci bir defa gidip Çin malı telefon satın almıyor. Biz de zaten Çin malı telefon tavsiye etmiyoruz. Müşterilere, Çin malı telefonun çok çabuk arıza yapabileceğini, sonradan sıkıntı yaşayabileceklerini öneriyoruz, başka telefonculardan da Çin malı telefon almamaya özen göstermeleri uyarısını yapıyoruz. Çin malı telefon bütçenin yanı sıra sağlığı da etkiliyor. Örneğin Çin malı telefonun radyasyon değeri, orijinal telefonun radyasyon değerinin üstünde oluyor. Bu da sağlık problemlerine yol açıyor."
Esnaf, yedek parçaları da imitasyon olarak üretilen Çin malı telefonlarda yedek parça sorununun da yaşandığını bildirdi. Esnaf Bora Topal, Türkiye'ye illegal yollardan getirilen Çin malı telefonlara, IMEI kaydettirilirken de başka telefonların IMEI numaralarının kaydettirildiğini bu nedenle de orijinal telefon kullanan vatandaşların da haklarının gasp edildiğini söyledi. Topal, Çin malı telefonların tehlikesini fark etmemiş vatandaşlara da uyarılarını yineledi.