Ünal Aysal'ı ibra eden kongreden mesaj var: "Güveniyoruz ama başarısızlık var"
Galatasaray Başkanı Ünal Aysal; tartışmalı geçmesi beklenen, hatta kimilerince "İdari yönden ibra olmaz" denilen, kimilerince de "Salondan seçim kararı çıkar" diye iddia edilen Mali Kongre'den başı dik ayrıldı...
Sakin, kavgasız bir kongre izledik. Özellikle G.Saray kadın basketbol takımının ezeli rekabette F.Bahçe'yi finalde yenip Avrupa Şampiyonu olması salonun havasını pozitife çevirdi. Maç bitiminde salondaki herkes sevinç yumağı oluşturdu.
Kongrede 25'in üzerinde üye çıkıp konuşma yaptı. Yönetimi eleştirenler de övenler de oldu. Bir gerçek var ki; Aysal yönetimi sorulan her soruya bilgiyle cevap verdi. Konuşmacıların ortaya koyduğu rakamlar, yönetimin rakamlarıyla çoğu kez örtüştü. Mete İkiz ve Mehmet Karlı ikilisi derslerine öyle çalışmışlar ki; kürsüye her gelişlerinde her soruya net cevap verdiler, kıvırmadılar. Kongredeki ortam şeffaftı.
Başkan Aysal'ı üyeler 'idari' ve 'mali' yönden ibra edip, borçlanma konusunda istediği yetkiyi de verdi. Ancak salondan Aysal'a çıkan mesaj şuydu: "İdari, mali ve sportif açıdan ilk iki yılındaki yönetimin kadar başarılı değilsin. Sana güveniyoruz, destekliyoruz ama bu olumsuzlukları düzelt."
Sayın Başkan Ünal Aysal'ın önündeki iki yıllık döneminde gireceği rekabet ortamı Adnan Polat dönemi gibi olmayacaktır. Çünkü Aysal göreve geldiğinde, "Bu takımı 8'inci sırada aldım. Borç şu kadar, banka temlikleri şu kadar" demişti. Ali Dürüst, Refik Arkan, Semih Haznedaroğlu, Ali Gürsoy, Abdürrahim Albayrak ve Celal Gürcan'ın yer aldığı yönetimle Başkan Aysal çok büyük başarı sağlamıştı.
Galatasaray iki yıl üst üste şampiyon oldu. Bir Süper Kupa kazanıldı. G.Saray Avrupa'da gruptan çıkıp çeyrek finale yükseldi.
Basketbol takımı uzun yıllar sonra Türkiye Şampiyonu oldu. 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2013 tarihleri arasında G.Saray, amatör branşlarda 83 kupa kazanırken, binin üzerinde madalya aldı.
Haziran'daki olağanüstü seçimle iş başına gelen Aysal yönetimi, 'mali, idari ve futbol' açısından başarılı olamadı. Rakamlar ve saha sonuçları bunu çok net gösteriyor.
Hayat planları arasında 2016'dan sonra G.Saray'ın olmayacağını söyleyen; kongrede kürsüde, "Seçim varsa adayınız ben olmam" diyen ve göreve geldiği ilk günden itibaren "Başarı.. Başarı. Başarı" sloganıyla yürüyen Başkan Aysal'ın iki yıllık yol haritasında ilk yönetiminde yakaladığı başarılar rol model olacaktır. Olmalıdır. Polat dönemi artık Aysal için "Mihenk taşı" değildir. Aysal için yeni milat; 1 Ocak 2014'tür.
HEDEFTE KISINTI OLMAZ
Bu süreçte Aysal, yetki, görev ve sorumluluklar konusunda daha önceden dağıttığı kartları gözden geçirmeli hatta değiştirmelidir. Yeni görev tanımları yapmalıdır.
Özellikle Başkan Aysal, Sportif AŞ'yi bizzat kendi kontrolü altında tutmalıdır. Mali giderleri dikkatli kontrol etmelidir. 3 ayda bir rapor verildiğini gözetirsek, UEFA kriterlerinin acımasız olduğunu unutmamak gerekir. 140-150 milyon liralık borçlardan geri dönmek çok zor olur. Bu şekilde parayı doğru yönetemezsen, dibe vurursun. Limitleri fazla zorlamamak gerekir. Kısıntıya giderek belki giderleri azaltabilirsin ama G.Saray'ın hedeflerinde kısıntı yapamazsın..
TÜZÜK KAOS YARATIYOR
Galatasaray'ın eski başkan Adnan Polat döneminde değişen yeni tüzüğünde "Olağan seçim ne zaman yapılır?" sorusuna yönelik cevabı 27'nci maddede görebiliriz.
İşte madde 27: Olağan seçim toplantısı üç yılda bir Mayıs ayının ikinci yarısında yapılır...
Adnan Polat'ın başkanlığı döneminde Mehmet Helvacı'nın düzenlediği tüzük, Galatasaray'da adeta kaos oldu. İfade zorlukları nedeniyle yeni tüzük Galatasaray'da insanlar arasında husumetlerin oluşmasına, kırgınlıkların yaşanmasına yol açtı. Özellikle yönetimlerin görev süreleri tartışılır hale geldi. Eski tüzükte bu tür sorunlar yaşanmıyordu. Yeni tüzüğün Galatasaray'da bir takım sorulara yol haritası olması gerekirken ifade yetersizliğinden tıkanıklığa ve sonuçta tartışmalar yaşanmasına neden oldu.
Bu tüzük sorunludur ve anlaşılmazdır, tekrar gözden geçirilip yenilenmelidir. Öncelikle yönetimlerin görev süresi istifa ya da erken seçime gitme durumlarında net ve açık olmalıdır. Olağan seçimle iş başına gelen yönetimlerin yeni tüzüğe göre görev süresi 3 yıldır. İstifa ya da erken seçim kararı alındıktan sonra iş başına gelecek yeni yönetim öncelikle 6 aydan fazla süre varsa görev süresini tamamlamalıdır. Tüzüğe eklenecek bu madde 'cin' olmaya çalışacak zihniyetin de önünü keser.
Galatasaray 2010 yılından bu yana 'olağan seçim' yaşamıyor. Bu durum etik değerlere yakışmıyor. Öğrendim ki; yeni tüzük çalışmaları varmış ve başında yine Mehmet Helvacı bulunuyormuş. Sayın Başkan Ünal Aysal, Helvacı'ya geçmiş tüzük için yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür edip yeni tüzüğü yapma görevinden almalıdır. Çünkü Helvacı'nın yapamadığı tüzük yapacaklarının göstergesidir!
ALMEDİA'NIN GOLÜ DE SAYILMALI
Trabzonspor-F.Bahçe maçı yarıda kaldı. TFF yönetim Kurulu kararı, "F.Bahçe 3-0 hükmen galip" olarak açıkladı. Emenike'nin attığı gol de kabul edildi. Beşiktaş-G.Saray maçı yarım kaldı. G.Saray hükmen galip ilan edildi. Ancak Almedia'nın golü sayılmadı. Eğer Beşiktaş 1-0 önde olsaydı ve maç yine Beşiktaş aleyhine yarım kalsaydı Portekizli oyuncunun golü kabul edilecekti. Bana göre saçma bir kural. İki oyuncu da gol krallığında yarışıyor. Emenike'nin attığı gol nasıl sayılıyorsa, Almedia'nın golü de sayılmalı. Oyuncunun emeğine saygı göstermek gerekir.