Oğlum gecenin bir vakti çığlık çığlığa uyanıyor. Sakinleştiremiyoruz. Sebebi nedir? H.Ş./Manisa
Bu durum, 'Gece terörü' denilen bir uyku sorunudur. Gece terörü; gecenin ilerleyen saatlerinde, genelde sabaha karşı çocuğun aniden uyanması ve şiddetli bir korku tablosu göstermesidir. Bu görüntü genelde anne ve babaları çok endişelendirir. Oysa çocuk yaptığı bu davranışların farkında değildir ve sabah kalktığında da bunları hatırlamaz. Gece terörü yaşayan çocuk uyandırılmaya çalışılmamalı, sarsılmamalıdır. Hafif bir ninniyle ya da sırtını hafifçe sıvazlayarak sakinleşmesi beklenmelidir. Genelde 2-10 dakika arası değişen bir sürede gözlenebilir. Eğer bir haftadan fazla sürerse, mutlaka bir nörolog ya da psikiyatrdan görüş alınmalıdır. Evde yapabilecekleriniz ise; her gece tekrarlayan gece terörlerinin saatleri izlenmeli, bu saatler arasında çocuk kaldırılmalı, tuvalete götürülmeli ve su verilmelidir. Nöbetin bir gün öncesi iyi takip edilmelidir.
ATIŞTIRMALIKLARI SAĞLIKLI OLSUN
3 yaşındaki oğlum yaşına göre kilolu ve iri. Ne yapmamı önerirsiniz? S.A./Kocaeli
Çağımız sorunlarından biri de çocukların kilo problemidir. Birçok neden bunu körüklese de en büyük nedenlerden biri de beslenmede uzun ömürlü gıdalar ve fast food kullanma alışkanlığıdır. Öncelikle yemek yeme düzenini gözden geçirin. Bir çocuk doktorundan görüş alarak çocuğunuzun boy ve kilo orantısının yaşıtlarına göre nerede olduğunu öğrenin. Eğer fark fazla ise bir çocuk diyetisyenine gösterin. Sakın çocuğunuza kendinize göre belirlediğiniz bir diyet planı uygulamayın. Ayrıca ara atıştırmalıklarını da sağlıklı gıdalardan seçmeniz yerinde olacaktır.
ASTIM, ÇOCUĞU ÇABUK YORAR
Çocuğumda astım atakları var. Bu, öğrenmesini ve genel gelişimini nasıl etkiler? Y.U./İstanbul
Astım; öksürük, hırıltı atakları ya da nefes darlığına sebep olan bir akciğer hastalığıdır. Astımı tetikleyen etmenlere karşı doktorundan bu anlamda görüş alınmalıdır. Astımı olan çocuklar, özellikle gece öksürüğünün fazla olması nedeniyle uykusunu alamaz ve bu nedenle diğer günü yorgun geçirir. Özellikle okula ya da anaokuluna giden çocuklarda dikkat dağınıklığı ya da çabuk yorulmaya neden olabilir. Astımın kesin bir tedavisi yoktur. Çocuğunuzu astım konusunda bilgilendirmelisiniz.