Yeni doğan bebeğim için 'Ferber yöntemi'ni öneriyorlar. Bu teknik nedir, ona yararlı olur mu? L.L./İzmir
Ferber yöntemi; bebeklere, kendi kendilerine uykuya geçmelerini ve yalnız yatmalarını öğretmeyi hedefleyen bir yöntemdir. Çıkış noktası olan Amerika'da çok yaygın olan bir öğretim modelidir.
TUTARLI OL UNMALI
Bu teknik, yedi aydan büyük bebeklerin aşamalı olarak odasında yalnız başına bırakılarak, ağlasa da yanına gitmeyerek kendi kendilerine uyumayı öğrenmelerini hedefler. Bebek ilk başlarda ağlar ve annesini yanında ister. Ancak bu yönteme göre; anne kesinlikle yanına gitmemeli, ten ve sözel temas içine girmemelidir. Zaman içinde bebeğin ağlamasını keserek uyumasını beklemelidir. Eğer bu yöntemi uygulamak istiyorsanız; sistematik ve planlı olmalısınız. Tutarsız sergilenen yaklaşımlar; bebeğe faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle size, gerekirse bir uzmandan görüş almanızı öneririyorum.
Otizmde işitsel terapi
Otizmde kullanılan işitsel terapi yöntemi nasıl işliyor ve gerçekten de yarar sağlıyor mu? H.P./Bursa
İşitsel terapi; çocuğa kulaklıkla, farklı frekanslardaki seslerin dinlendirilmesine dayalı bir yöntemdir. Terapiye özgü aletlerle çocuğun hangi ses frekanslarına duyarlı ya da duyarsız olduğu tespit edilir. Bu teknik, alternatif bir çözümdür; hastalığa kesin çare değildir. Bu yöntemi, ülkemizde uygulayan yer sayısı ise oldukça kısıtlıdır. Resmi ve kanıtlanmış bilimsel bir sonucu da yoktur. Hatta yapılan bazı araştırmalar; çocuğun bu terapi nedeniyle huzursuzlandığını ve saldırganlaştığını gösteriyor. Otizmde en etkili tedavi şekli; erken eğitim ile anne-çocuk ilişkisinin iyileştirilmesidir.
Kızım 'r' sesini çıkaramıyor
Çocuğum 'r' sesini çıkarırken zorlanıyor, diğer sesleri ise sorunsuz çıkarıyor. Ne önerirsiniz? F.S./Van
'R' sesi konuşma terapistleri açısından da söyletilmesi en zor sestir. Çünkü 'r'; dil palası ve uç kısmının titretilmesine dayalı çıkan bir sestir. Ben eğitimlerimde en çok 'zzzzz' sesini kullanıyorum. Bunun devamında da bol bol 'dedede' ritmik sesini çıkarmasını öneririm. Ayrıca dil hareketlerini artırmak için çocuğunuza egzersizler yaptırmanızda fayda var. Ona dudak kenarlarına sürülmüş balı diliyle yalama, dilini dudağın en üst kısmına değdirme, düz bir tabaktaki çikolata katmanını diliyle yalama gibi egzersizler yaptırabilirsiniz.