Kurtoğlu diyabetli çocukların yazı sağlıklı geçirmeleri için dikkat etmeleri gereken bazı önemli hususlar olduğunu söyledi.
Yaz boyunca çocukların diyetlerine devam etmeleri tavsiyesinde bulunan Kurtoğlu, "Çocuklar bu dönemde aşırı egzersiz yapacakları için egzersiz öncesi bir ara öğün almaları gerekiyor. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinin yanı sıra insülinin etki saatlerine göre, 10.30 ile öğleden sonra ve gece normal yemeğin 3'te biri kadar ara öğün alınmalı. Bu öğünün ardından spor yapabilirler, havuza girebilirler. İnsülin yapılan bölgede egzersize göre değişiklik gösterir. Örneğin futbol oynayan bir çocuğun insülini kollara ya da karın bölgesine yapılmalı çünkü bacağa yapılan insülin hareketlilikten dolayı hızla emilir ve kan şekeri düşer" diye konuştu.
Kurtoğlu diyabetli çocukların yaz tatilinde güneşten en doğru şekilde yararlanmaları gerektiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Güneş, diyabetli çocuklar için önemli bir risktir. Yazın diyabetli çocuklar, güneş çarpmasına dikkat etmeli, güneş çocuğun şeker komasına girmesini hızlandıran bir faktör. Güneş, insülin düzeyini etkiler. Bu nedenle güneşin dik geldiği vakitlerde, saat 10.00 ile 16.00 arasında, çocukların dışarı çıkmamasını tavsiye ediyoruz. Daha sonra da şapka ile çıkmaları gerekiyor. Diyabetli çocukların diğer çocuklara kıyasla havuzların kirliliğinden kaynaklanan dış kulak yolu iltihabı ya da mantar gibi hastalıklara yakalanma riski daha yüksek. Bu risklerden dolayı aileler, diyabetli çocuklarını yaz tatilinde sıkmadan, baskı altına almadan takip etmeli ve korumalı."
ŞEKER HASTASI ÇOCUK DONDURMA YİYEBİLİR
Diyabet hastaları için 'diyet' yerine 'beslenme programı' ifadesinin tercih edildiğini ifade eden Kurtoğlu, şeker hastası çocukların her türlü gıdadan
yiyebileceklerini ancak kalori hesaplamasını dikkate almaları gerektiğini belirtti.
Kurtoğlu, yazın gelmesiyle çocukların dondurmaya karşı koyamadıklarını anımsatarak "Şeker hastası olan çocuklar dondurma yiyemez diye bir yaklaşımımız yok. Miktarı ve kalorisi fazla olmamak şartıyla diyetlerine uygun dondurma yiyebilirler" şeklinde konuştu.
DİYABETİN GÖRÜLME YAŞI DÜŞTÜ
Diyabetin çocuklarda görülme yaşının düştüğünün altını çizen Kurtoğlu, şöyle devam etti:
"Eskiden diyabete çocuklarda çoğunlukla okula başlarken bir de buluğ çağına girerken rastlanırdı. Şu an ise tüm dünyada 5 yaş altındaki çocuklarda diyabetin görülme oranı arttı. Malesef 6, 9 ve 13 aylık diyabet hastası bebekler var. Bunun sebebi bütün dünyada olduğu gibi besinlere, sulara, bitkilere bulaşmış endokrin bozucu maddeler."