Menopoz dönemi hastalıklar açısından çok risklidir. Bu dönemde östrojen tedavisi hayati önem taşır. Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, menopozun merak edilenlerini yanıtlıyor.
Menopoz sonrası tehlikeler için ne yapmalı?
Menopoz sonrası yıllarda rahim kanseri tanısı için pap smear testleri ve ultrasonların yapılması, meme kanseri için 1-2 yılda bir mamografilerin yapılması ve kalın bağırsak kanserinden korunmak için de yılda bir dışkıda gizli kan tahlili yaptırılması gerekir.
Östrojen tedavisi tek başına etkili midir?
Kadınlara verilen östrojen tedavisi çok etkilidir. Ama tek başına verildiğinde rahmi olan kadınlarda rahim kanseri şansını arttırmaktadır. Bu yüzden rahim kanserini önleyen yumurtlama hormonu diye adlandırdığımız progesteron hormonu ile birlikte verilmesi gerekir. Ayrıca kalsiyum verilmesi de kemik erimesinde olumlu katkılar sağlar. Menopozdakilerin kolesterol yükseltici süt, peynir, kırmızı et gibi gıdalardan kaçınması gerekir.
Östrojen tedavisinin riskleri var mı?
Östrojen tedavisi özellikle ilk 3- 4 yılda meme kanseri riski kısmen artırmaktadır. Bu yüzden kişiler hormon tedavisine başlamadan önce mutlaka hekimlere danışmalıdır.
Rahmi olmayan kadınlar ne yapmalı?
Sadece östrojen tedavisine devam etmelidirler.
Menopoz cinselliği etkiler mi?
Menopoz bir hastalık değil fizyolojik bir durumdur. Kadınlar bu yıllarını mutlu ve huzurlu geçirebilir. Hatta doğum kontrol ihtiyacının olmaması cinselliği daha rahat ve renkli hale getirebilir.
Kaynak: BURÇİN GÖKTAN / TAKVİM