Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, astımın özellikle kadınlar ve çocuklarda daha sık görülen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, "Astım ataklarla gelen kronik bir hastalık olduğu için onunla yaşamayı bilmek ve ilaçların düzenli kullanılması çok önemli. Çünkü astım kontrol altına alınmadığında hayat kısıtlayıcı bir hastalık oluyor. Yürümek, hareket etmek bile mümkün olmayabiliyor" dedi.
Astım, solunum yollarının mikrobik olmayan bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle ataklar halinde daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığı. Toz, duman, koku gibi uyaranlar öksürük, nefes darlığı ve göğüste sıkışma hissi gibi yakınmalara yol açıyor. Krizde hava yollarını saran kaslar kasılıyor, hava yollarının yüzeyleri iltihaplanıp şişmeye başlar, balgam oluşuyor. Tüm bu tepkimeler hava yollarının daha daralıp tahriş olmasına neden olur ve hırıltı, hışıltı ile kendini gösteriyor.
Astım tedavisinde; belirtilerin kontrol altına alınması, kişilerin normal aktivitelerini sorunsuz yapabilmeleri, astım ataklarının önlenmesi, akciğer fonksiyonlarının normal ya da normale yakın seviyelerde tutulması hedefleniyor. Bu da tetikleyici risk faktörlerine maruziyetin ortadan kaldırılması ve astım tedavisinin düzenlenerek belirli aralıklarla takibi ile mümkün oluyor. Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar kontrol edici ve nefes açıcı olmak üzere iki gruba ayrılıyor.