Sema Aydoğdu, çocuklarda organ gelişiminin sürdüğü 6 yaş öncesi dönemde, beslenme sırasında aspirasyon (sıvı ya da katı gıdaların solunum yolu ile akciğerlere kaçması) riskinin oldukça yüksek olduğunu söyledi.
Kuru yemişler ile sert şekerlerin, en fazla aspirasyon riski taşıyan gıdalar arasında bulunduğuna dikkati çeken Aydoğdu, "Çocuğun yaşı küçüldükçe solunum yolunun çapı daralıyor. Soluk borusuna kaçan çerez ya da sert şeker ani solunum tıkanıklığa ve beyinde kalıcı hasara yol açar" dedi.
Çocuklarda şeker ile kuru yemiş kaynaklı solunum sıkıntıları ile sıklıkla karşılaştıklarını vurgulayan Aydoğdu, şöyle konuştu:
"6 yaşın altındaki çocuklar, soluk borusuna kaçma riski yüksek olan sert şekerleme ve kuru yemişleri tüketmemeli. Tüm kuru yemişler ile sert şekerler, 6 yaşın altındaki çocuklar için risktir. Çünkü çocuklar, bu gıdaları erişkinler kadar iyi çiğneyemez. Beynin, 6-7 yaşa kadar devam eden bir gelişim süreci var. Bu süreçte çocukların beyni oksijensizliğe son derece duyarlıdır ve ağır hasarlar bırakabilir. Kuru yemişlerin de sert oldukları için küçük parçalar halinde solunum yoluna gidip akciğere dağılması en korktuğumuz tablodur. Bitkisel gıdalar olan kuru yemişler, küçük parçalar halinde en dar bronşlara kadar gidebilir. Bu nedenle de bitkisel artıklar tamamını ciğerlerden temizlemek mümkün olmayabiliyor. Bu maddelerin akciğerlerde kalmasına vücut reaksiyon gösteriyor, akciğerin yapısı bozuluyor. Akciğer sağlığı beyin gelişimi açısından çok önemli olduğu için ebeveynler çok dikkatli olmalı. Soluk borusuna şeker kaçması ya da akciğere kuru yemiş parçalarının yapışması, ölümcül hasarlara yol açıyor."
Aydoğdu, ebeveynlerin, beslenme alışkanlıkları ile örnek oldukları çocuklarının yanında tükettikleri gıdalara dikkat etmesi gerektiğini anlattı. Çocukların, akciğerlerine kaçabilecek maddelerden uzak tutulması gerektiğini işaret eden Aydoğdu, şunları kaydetti:
"Sert şekerler ve çerezlerin çocukların yanında yenilmemesi, çocukların bunu görmemesi lazım. Evdeki şekerliklerin içi boşaltılmalı. Bebeklerin olduğu evlerde bu gıdaların tüketilmemesi lazım. İnsanlara çok düşük bir olasılık gibi gelebilir ancak ama karşılaştığımız zaman hasarı çok ağır. Uyarılarımıza rağmen halen sıklıkla karşılaşıyoruz. Ailelerin yaşadığı paniği görmek çok üzücü oluyor çünkü kalıcı hasara yol açıyor. Aile fark etmeyebiliyor ancak vücudun yabancı maddeye gösterdiği reaksiyon nedeniyle sıklıkla enfeksiyonlar yaşanıyor. Çocukları kendimizin küçülmüş şekli gibi algılamaktan vazgeçmemiz lazım çünkü çocuklar fonksiyonel olarak yetişkinlerden bizden farklı bir sistem içindeler. Bu yüzden onların korunması, koruyucu önlem alınması çok önemli."
Prof. Dr. Sema Aydoğdu, bebek beslenmesinde önemli role sahip cevizin, mutlaka çok iyi öğütülüp mamalarla karıştırıldıktan sonra çocuklara verilmesi gerektiğini, bitkisel yağlar grubunda yer alan kuru yemişlerin tüketimini 6 yaşından itibaren önerdiklerini sözlerine ekledi.