Kavaklı, Çeşme'de bir otelde düzenlenen 10. Ulusal Hemofili Kongresi'nin ardından, hastalıkla ilgili yeni gelişmeler ve tedavi yöntemleri hakkında gazetecilere bilgi verdi.
Kanın pıhtılaşmasında sorun olan hemofili hastalığıyla ilgili gen tedavisinin 2 yıl önce İngiltere'de başlatıldığını ve başarı ile sürdürüldüğünü ifade eden Kavaklı, bu hastalara şu anda geçici tedavi uygulandığını dile getirdi. Kanamayı durdurmak için kullanılan ilaçların kesin çözüm olmadığına dikkati çeken Kavaklı, şöyle konuştu:
"Hemofili ömür boyu süren bir hastalık. Türkiye'de 5 bin hemofili hastası var. Eğer gen tedavisi başarılı olursa hastanını tamamen iyileşmesi söz konusu olacak. Hastalara umut ışığı olacak gen tedavisine 2014'te başlayacağız. Etik Kurulu ve Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alınmasından sonra çalışmalara başlanacak. Yıl sonuna kadar işlemlerimizi tamamlayacağız. Sonra gönüllü hasta bulacağız. Gönüllülerin 18 yaşından büyük ve ağır hasta olması gerekiyor. Kuşkusuz bu tedavinin bazı riskleri var. Ancak bugüne kadar yapılan araştırmalar başarılı gidiyor. 2014 yılı başından itibaren gen tedavisini deneme aşamasına geçmeyi umut ediyoruz."
Gen tedavisine alınacak gönüllü sayısının 10 kişi ile sınırlı olacağına işaret eden Kavaklı, tedavinin yaklaşık 2 yıl süreceğini sözlerine ekledi.