İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayıklan, prostat kanseri tedavisi gören hastaların kullandığı BCG SSI, I Mmucyst, Oncotice; hodgkin lenfoma kanserini tedavi etmek için verilen Deticene; cilt-karın içi-rahim ve testis kanserinde önerilen Bleocin ve meme kanserinde kullanılan Alkeran adlı kanser ilaçlarının piyasada olmadığını söyledi. Bu ilaçların bir süredir piyasada olmadığını ve sıkıntının her geçen gün arttığını belirten Sayıklan, ilaç sıkıntısının nedeninin SGK'nın ilaçlarda uyguladığı kur farkı ve fiyattan kaynaklandığını kaydetti.
Sayılkan, "Şu anda kanser ilaçlarının bir kısmında yine bu kur farkı ve fiyattan dolayı eminim ondan, uzun zamandır piyasada yok ve her geçen gün sıkıntı artıyor. İnsanlar şimdi feryat içinde nereden bulacağız diye. İşte yurt dışından getirecek insanlar aranıyor. Bu nedir? Daha çok kanser türlerinde kullanılan ilaçlar. Onlar da prostat, cilt kanserinde, lenfomada ve meme kanserinde kullanılan çok önemli ilaçların bulunmadığını söyleyebiliriz. Maalesef yok" dedi.
Vatandaşların kendilerine ve birliklerine başvurduklarını ancak bu ilaçların yurt dışından da getirilemediğini kaydeden Sayıklan, bunun nedenini ise şöyle açıkladı:
"Vatandaşlar hem bize hem de bizim birliğe başvuruyor. Birlik yurt dışından getiremiyor. Çünkü bunlar ruhsatlı ilaçlar. Sıkıntı orada. Biz neyi getirebiliyoruz? İşte hiç Türkiye'ye başvurmamış, Türkiye'de ruhsatı olmayan ilaçları getirebiliyoruz. Ama bunlar ruhsatlı olduğu halde getirilmediği için hiçbir şey yapamıyorsun."
Sayılkan, üretici firmaların depolara mal sevkiyatı yapmaması nedeniyle eczanelerde kanser ilacı bulunmadığını anlatarak, devletin konuya acilen el atmasını istedi. Kanser, kan ürünü ve hemofili hastalarının kullandığı ilaçlarla ilgili tasarrufta bulunulamayacağını kaydeden Sayılkan, şunları söyledi:
"Burada aslında sorunun çözümü net. Fiyatı ne olursa olsun özellikle kanser, kan ürünü ve hemofili hastalarının kullandığı ilaçlar var. O insanlar bu ilaçları kullanmazsa hayatını kaybedecekse siz o ilaçlarla ilgili tasarrufta bulunamazsınız. Üretemiyorsanız madem ki, o ayrı bir konudur, 80 küsur yıllık Cumhuriyet'te hala bizim kan ürünlerini, kanser ilaçlarını üretemiyorsak ya da onunla ilgili en ufak bir çalışmamız yoksa o bizim ayıbımızdır. Geriye dönüp onu söyleyelim. Bunları üretemiyorsanız, buna ihtiyaç varsa ve bu ülkenin insanları size katkı payı, muayene ücreti, pirim ödüyorsa, vergisini ödüyorsa, her söylediğinizi yerine getiriyorsa bu kadarını da hak etmiyor diyebilirim."
SGK tarafından, kanser, tiroit ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlara ulaşılamaması nedeniyle hastaların karaborsadan ilaç teminini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı belirtilerek, Türkiye'de ruhsatlı olan ilaçların serbest eczanelerden, ruhsatlı olmayan ya da piyasada bulunmayanların ise Türk Eczacıları Birliği aracılığı ile yurtdışından temininin mümkün olduğu kaydedildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK), son günlerde bazı basın yayın organlarında, aralarında kanser, tiroit ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar başta olmak üzere çok sayıda ilacın piyasada bulunamadığı, bu nedenle ilaçların karaborsaya düştüğü ve vatandaşların ilaca ulaşmakta büyük sorunlar yaşadıklarına yönelik haberler üzerine açıklama yapıldı.
Türkiye'de ilaç fiyatlarının Sağlık Bakanlığınca ve Avrupa ülkeleri referans alınarak belirlendiği söylenerek şunlar kaydedildi: "Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılıp fiyatları yine Sağlık Bakanlığınca belirlenen ilaçların geri ödenebilmesi için ürün sahibi tarafından Kurumumuza başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruları değerlendirilen ilaçlardan listeye alınmasına karar verilenler Kurum web sitesinde yayınlanmaktadır. Haberlere konu listede yer alan ilaçların tamamı Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmış olup Kurumumuz bedeli ödenen ilaçlar listesinde yer almaktadır. Bahse konu ilaç listesinde yer aldığı halde ruhsat ya da geri ödeme sürecinde talebi bekleyen ilaç bulunmamaktadır."
Öte yandan ödeme listesinde yer alan ancak herhangi bir nedenle firması tarafından piyasaya verilemeyen ilaçların ise Türk Eczacıları Birliği'ne yurt dışından getirtilmekte ve SGK tarafından ödemesinin yapıldığı bildirilerek şöyle devam edildi: "Bu kapsamda; örneğin merkaptopürin etkin maddeli ilaçlar 7,91 TL - 9,07TL arasında piyasa fiyatları ile Türkiye'de ruhsatlıdır. Bu etkin maddeyi içeren ilaçların tamamı ödeme listesinde mevcut olup, ilaçlar piyasada bulunmaması durumunda Kurumumuzca Türk Eczacıları Birliği'ne yurt dışından temin ettirilmektedir. Söz konusu haberlerde belirtildiği gibi ilaçlara ulaşılamaması nedeniyle hastaların karaborsadan ilaç teminini gerektirecek bir durum söz konusu olmayıp; Türkiye'de ruhsatlı olan ilaçların serbest eczanelerden, ruhsatlı olmayan ya da piyasada bulunmayanların ise Türk Eczacıları Birliği aracılığı ile yurtdışından temini mümkün bulunmaktadır.
Kurumumuz vatandaş mağduriyetine neden olunmaması için gerekli tüm tedbirleri almakta olup söz konusu haber ve iddialar gerçeklerle bağdaşmamaktadır."